Societat
Sergi Alemany
Desallotjament executat. Els Mossos d’Esquadra han aconseguit treure set ocupes -sis homes i una dona, tots majors d’edat- dels edificis la Ruïna i el Kubo al carrer Sant Joan de la Salle, a tocar de la plaça Bonanova, pocs minuts abans de les 11 h del matí, segons han confirmat fonts policials a El Jardí. Tot i la previsió inicial de greus aldarulls per les crides a la resistència del col·lectiu anarquista ocupant dels espais, finalment la tensió només s’ha viscut a l’interior de la finca, concretament en el moment en què la policia ha iniciat l’operatiu.
Des de les 5.30 h del matí els Mossos han desplegat un ampli dispositiu d‘uns 300 d’agents amb antidisturbis de la BRIMO i han perimetrat la zona conjuntament amb la Guàrdia Urbana per impedir l’accés fins al davant dels edificis. En un primer intent d’accedir a la finca, els antiavalots han hagut de retirar-se davant el llançament d’objectes com pedres, sacs de runa, coixinets d’acer, pintura i petards.
En un segon intent, protegits amb una gàbia mòbil i escuts, els agents han entrat a la finca i una hora llarga després han aconseguit arribar al terrat dels edificis, on hi havia els ocupes que no han oposat més resistència. Ho han fet superant els murs de la finca i les barricades construïdes, i també amb l’ajuda d’una serra radial. Un dron i un helicòpter dels Mossos d’Esquadra han sobrevolat la Bonanova per ajudar a coordinar el dispositiu policial des de l’aire, on també ha participat la unitat de muntanya dels Mossos, que ha hagut d’alliberar una de les persones de la casa que s’havia despenjat amb una corda. Ha estat l’última resistència.
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, el director general dels Mossos, Pere Ferrer, i el comissari en cap del cos, Eduard Sallent, s’han acostat cap a les 10 h del matí la plaça Bonanova per felicitar en persona els Mossos que han participat en l’operatiu policial, que es calcula que ha costat uns 125.000 euros entre sous dels agents i desplegament tècnic.
El cos policial ha informat que, el següent pas, serà lliurar els immobles a la propietat, la Sareb. Segons va explicar la regidora de Sarrià-Sant Gervasi, Maria Eugènia Gay, en l’últim Consell de Barri de la Bonanova davant els veïns, la Sareb contractarà seguretat privada aquest cop per impedir noves ocupacions.
En paral·lel al desallotjament, una columna d’un centenar de manifestants s’ha concentrat a primera hora del matí al barri per donar suport a l’ocupació, però no han aconseguit acostar-se a la casa.
L’accés a la plaça Bonanova no s’ha tallat al trànsit de vehicles en cap moment, però sí que l’accés als carrers que envolten la Ruïna i el Kubo –Sant Joan de la Salle, Lluçanès, Solsonès i Quatre Camins– estava totalment restringit.
Un cop acabat l’operatiu policial, des de les xarxes socials del Centre Social Ocupat (CSO) La Ruïna han convocat una manifestació de cara a aquest dissabte en senyal de “venjança” pel desallotjament del Kubo i la Ruïna. El punt de sortida serà la plaça Alfonso Comín, al límit amb el barri de Gràcia, les 19 h de la tarda.
Reaccions polítiques al desallotjament
Des de l’Ajuntament de Barcelona l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, ha titllat d’“èxit” policial el desallotjament dels dos edificis ocupats. És el mateix terme, èxit, que ha fet servir la portaveu de Cs al Parlament de Catalunya, Anna Grau, que durant mig any ha estat visitant cada dimarts la plaça Bonanova per exigir fer efectiu el desnonament. Xavier Trias (Junts) també ha considerat que el dispositiu “s’ha fet bé” i el regidor i president del PP a Barcelona, Daniel Sirera, també ha volgut “felicitar” públicament els Mossos i la Guàrdia Urbana per la feina feta.
Dos edificis propietat de la Sareb buits des del 2008
Propietat de la Sareb, el ‘banc dolent’, els dos immobles estan buits des del 2008, un llarg període de temps en què ha patit diverses ocupacions. L’última, per part de col·lectius anarquistes i associatius que han donat als edificis un ús de Centre Social Ocupat (CSO) des del 2016 i el 2019 en un espai d’antigues oficines construïdes sobre el que havia estat un solar municipal, fins que l’Ajuntament el va cedir el 2005 al grup immobiliari Renta Corporación, que no va aconseguir projectar el bloc de pisos de luxe que tenia en ment, coincidint amb l’arribada de la crisi del totxo.
Els veïns reclamen l’obertura d’un Centre d’Atenció Primària (CAP)
Convertir en equipaments per al barri els dos edificis és l’objectiu del veïnat, i així ho han fet saber al Govern del Districte en reiterades ocasions. L’última, al Consell de Barri de la Bonanova celebrat aquest novembre, on es va insistir a instal·lar-hi un Centre d’Atenció Primària (CAP), ja que el barri en si no en disposa. El problema ara mateix és que el solar no és de propietat municipal i que la qualificació actual del sòl tampoc ho permet. Perquè això fos possible, caldria primer que l’Ajuntament comprés el terreny i després requalificar-lo, un escenari que ara mateix no contempla.
Contingut relacionat: