Publicitat
spot_img

El carrer Pàdua, límit entre els barris de Bertran (avui el Putxet) i del Farró

Es va deixar de dir carrer de Sant Antoni de Pàdua per una duplicitat de noms al nomenclàtor de la ciutat

Publicat el 6.12.2021 5:30

Nomenclàtor

Jesús Mestre Campi

El carrer Pàdua uneix l’avinguda de la República Argentina amb el carrer Balmes, tot i que actualment ha quedat tallat per la ronda del General Mitre, a la part central del barri del Putxet i del Farró.

La urbanització del carrer s’inicià en les darreres dècades del segle XIX, a partir de les finques de can Borí, Ferran Puig, Joaquim Ferret i Mandri, i can Tut, de la família Buscarons. L’Ajuntament de Sant Gervasi de Cassoles vetllà perquè tot el carrer mantingués una mateixa alineació de manera que existís una coherència al llarg del seu extens traçat. A finals del segle XIX, quan es coneixia com a carrer de Sant Antoni de Pàdua, encara estava poc urbanitzat, només hi havia una colla de cases en la part central, sobretot al costat sud o de mar. L’any 1907, després de l’agregació de Sant Gervasi de Cassoles a Barcelona, la dedicació del carrer va quedar només amb el nom del lloc, Pàdua, a causa de la duplicitat de noms al Nomenclàtor.

Publicitat

El 1930 s’havien urbanitzat més trams del carrer, sobretot a la part de mar. Aleshores, la nova divisió per districtes i barris de Barcelona situa el carrer de Pàdua com a límit entre els barris de Bertran (avui el Putxet) i del Farró. Bona part del carrer el formaven torres de famílies menestrals i de la petita burgesia, com la de la família Fontbona, prop de la República Argentina, o la del número 75, una bonica casa d’estil modernista dissenyada per l’arquitecte Geroni F. Granell i Manresa, el 1903.

Als anys quaranta, a la torre del número 105, cantonada amb Ríos Rosas, es va obrir el gimnàs d’Armando Blume, d’on es va forma el gran gimnasta Joaquim Blume. Poc després, el 1949, Marcial Grasa obria un celler per a la venda de vins, que posteriorment es convertí en la Bodega Pàdua. A poc a poc, el carrer Pàdua es va anar convertint en un dels eixos comercials més potents del barri, on s’han anat obrint comerços de tots els sectors, sobretot de l’alimentació. Avui, juntament amb Guillem Tell, és l’eix comercial més potent del barri del Farró

spot_img
spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

El carrer de la Duquessa d’Orleans, una via que va acollir torres de la gran burgesia catalana fins a la Guerra Civil

El carrer de la Duquessa d’Orleans, una via que va acollir torres de la gran burgesia catalana fins a la Guerra Civil

La plaça de Joaquim Pena, nucli pioner de les Tres Torres

El musicòleg i crític musical va viure i morir a la casa que tenia en aquesta plaça, també coneguda com a plaça de Llevant

El carrer de Cornet i Mas: tradicional, residencial i comercial

El nom fa referència a un dels enginyers industrials més importants de finals del segle XIX, malgrat que les plaques commemoratòries no expliquen del tot la seva història.

El carrer Francesc Pérez-Cabrero, residencial però amb serveis

A finals dels anys vint, quan tancà el parc d’atraccions del Turó Parc, va quedar un gran espai per urbanitzar
spot_img

La soja: propietats, conreu i usos

A Europa es va introduir a començaments del segle XX quan es va descobrir que la seva farina és la més rica en proteïnes i que la llet és especialment saludable i nutritiva

Mandri, Nadal i impunitat: el botellot que s’ha consolidat a la zona alta

Una concentració massiva de joves torna a ocupar el carrer per les festes mentre el veïnat denuncia soroll, brutícia i una resposta institucional que normalitza el conflicte en lloc de resoldre’l

Nadal 2025 a Sarrià-Sant Gervasi

Aquest desembre i gener, el Districte es torna a omplir de màgia amb una àmplia programació d’activitats nadalenques que ompliran places, carrers, centres cívics i equipaments dels sis barris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí