Publicitat

El codony

spot_img

Publicat el 1.11.2017 10:00

Salut i nutrició

Marta Castells

El codonyer (Cydonia oblonga) és un arbre fruiter conreat principalment pel seu fruit, el codony. És un arbre o arbust originari del Caucas. Les branques són tortuoses, però mentre són tendres, posseeixen tal flexibilitat i tenacitat que temps enrere eren preferides al vímet; de fet, aquesta característica és l’origen del nom castellà de l’arbre, “membrillo”, derivat de “mimbrillo” (diminutiu de “mimbre”, vímet).

Publicitat

El codony és una fruita típica de la tardor però difícil de consumir crua per la duresa i el sabor àcid i astringent. Per això és típic que es prepari en forma de codonyat però aquest porta massa sucre.

Publicitat

El codony és una fruita que destaca per ser una bona font de minerals com el potassi, el calci i el magnesi. Conté quantitats discretes de vitamina C, del grup B i provitamina A però les vitamines C i B es desactiven amb la cocció que és com normalment es consumeix.
Té un alt contingut en fibra, per la seva composició de pectina i mucílags, i uns antioxidants anomenats tanins que li confereixen una propietat astringent molt destacada. També conté àcid màlic, un àcid orgànic que forma part del pigment vegetal que proporciona sabor a la fruita entre altres efectes.

És astringent i tònic de les mucoses intestinals (tradicionalment s’ha utilitzat el codony per calmar les mucoses irritades en el cas de diarrea, però alhora la pectina (un tipus de fibra) també és beneficiosa per regular el trànsit intestinal.

Ajuda a calmar els trastorns gàstrics i millorar les condicions d’estómac delicat, gastritis o úlcera gastroduodenal.

L’àcid màlic forma part del pigment vegetal dóna sabor a la fruita, té propietats desinfectants i afavoreix l’eliminació d’àcid úric.

També contribueix a reduir el nivell de colesterol ja que la fibra que conté (de tipus soluble) fa que es formin gels viscosos a l’intestí, i “capturen” el greix i el colesterol, cosa que disminueix l’absorció intestinal d’aquestes substàncies.

És diürètic i pot ajudar a reduir la hipertensió, l’elevat contingut en potassi i el baix contingut en sodi fa que sigui recomanable per qui pateixi d’hipertensió arterial.

Segons la medicina tradicional xinesa, el codony és una fruita amb propietats fluïdificants i protectores de les mucoses, antidiarreica i diürètica.

COM ES CUINA

Una vegada collits, els codonys poden conservar-se durant dos o tres mesos. A casa, per conservar-los, si els hem comprats madurs, cal que els emboliquem amb un paper i per separat i els guardem a la nevera, on ens duraran unes setmanes.

La cocció del codony és llarga i pausada, no li agrada la pressa, i en podeu fer la típica recepta de codonyat

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Els primers artesans: quan els humans van començar a construir eines?

És amb l’aparició d’Homo habilis —que va viure fa uns 2,4 milions d’anys— quan podem parlar per primera vegada d’una producció sistemàtica d’eines lítiques

El llegat invisible dels neandertals

Els seus gens van ajudar els humans moderns a adaptar-se a malalties locals i a entorns amb poca llum solar, afavorint una espècie més resistent

Com assolir el benestar per a la gent gran a l’estiu?

Consells per adaptar les rutines a les altes temperatures

La teoria de l’East Side Story

L’evolució cap als humans moderns va fer emergir un llinatge que caminava sobre dues cames, amb mans capaces de manipular amb més precisió
spot_img

Afrontar la incapacitació en la vellesa: emocions, acompanyament i recursos de suport

Envellir comporta canvis físics i cognitius, que poden generar sentiments difícils de gestionar. La pèrdua d’autonomia no és només una qüestió pràctica: implica un procés emocional complex que cal acompanyar amb sensibilitat i recursos

Una maleta estratègica, el relat d’Elsa Corominas

"L’estiu va ser extraordinari. La va trucar, van quedar, es van caure bé i van intercanviar maletes, llibres, roba, impressions i històries. Per Nadal van omplir les dues maletes verdes conjuntament per anar a casar-se a Ciutadella"

Elisabeth Bosch: “Defensàvem una universitat pública, catalana, científica i democràtica amb assemblees, vagues i manifestos”

Entrevista a una doctora en Química que va viure els reclams del moviment estudiantil en ple franquisme

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]