23.4 C
Sant Gervasi
| Dilluns 20 de setembre de 2021 |
Publicitat

El convent dels franciscans de Santaló

Publicitat
Publicitat

Abans i ara

Fotografia: Javier Sardá; text: Jesús Mestre

1912IglesiaSanAntoniBarcelonaCalafSantaloVistes del convent dels franciscans del carrer Santaló, amb més d’un segle de diferència. La fotografia antiga és de 1912 i s’enfoca en l’església conventual de la cantonada de Santaló amb el carrer Calaf. L’església sobresurt per sobre del convent i altres dependències, com l’entrada a l’hort que s’intueix a la part posterior. La fotografia sembla mostrar que es feien obres en el paviment del carrer Calaf. Aquest convent va ser atacat l’any 1909, durant els fets de la Setmana Tràgica. El juliol de 1936, en esclatar la Guerra Civil espanyola, l’església i el convent van ser atacats de nou i parcialment incendiats. L’any 1948 es van començar les obres del nou convent, que ja estava construït el 1952, amb la façana principal a Santaló, a l’esquerra de l’antiga església. Aquesta es va mantenir fins als anys setanta, quan es va refer.

Hi ha molt pocs elements de continuïtat en aquest indret segons podem comprovar en la fotografia. De fet, l’únic element que es pot constatar és la part baixa del mur de l’església conventual que dóna al carrer Calaf, amb la porta d’accés principal. La resta s’ha transformat del tot: els dos temples són ben diferents i en comptes dels edificis de dues plantes del convent vell s’entreveu, darrere els arbres, el nou edifici de sis plantes. També hi ha darrere l’església, una torre que es va salvar de l’atac durant la guerra.

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.