Publicitat
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

El gavot, un ocell hivernant a Catalunya afectat pel canvi climàtic

Enguany han arribat a la costa catalana, inusualment de forma massiva i molt debilitats, malalts i amb poca massa muscular

Publicat el 28.1.2023 6:30 · Actualitzat el 26.2.2023 18:44

Medi Ambient

Enric Capdevila

El gavot (Alca torda) és un ocell pelàgic, d’alta mar, de la família dels àlcids, que habita a les costes nòrdiques d’Europa (el 70% de la població mundial nidifica a Islàndia) i a l’hivern arriba a la Mediterrània occidental. S’assembla a un pingüí pel color, la posició erecta i la poca traça per caminar, i altres hàbits (per exemple, pon un sol ou); de fet, està emparentat amb els pingüins àrtics, que es van extingir.

Mesura 38·41 cm de llargària, amb uns 70 cm d’envergadura alar. És de color blanc, amb les parts superiors negres. Té una franja alar blanca, el coll curt, el bec gros, comprimit lateralment, negre amb una fina franja blanca. La cua és llarga i punxeguda. Els costats del coll són blancs a l’hivern i negres a l’estiu.

Publicitat
Un gavot a punt de volar © Fundació CRAM

Viuen a alta mar i només van a la costa per criar. Fa el niu en petites cavitats a penya· segats, en colònies mixtes de frarets, gavineta de tres dits i somorgollaires. L’alimentació és principalment piscívora (arengades, sonsos, capelins…), que completa amb crustacis i cucs marins. Són excel·lents cabussadors, se submergeixen sota l’aigua més de dos minuts i arriben fins a 7 m de fondària, impulsats per les ales i emprant les potes, que tenen una posició força endarrerida, com a timó. Tenen el vol potent, arran de la superfície del mar, recte i brunzent com el d’un coleòpter; sovint volen en grup seguint una filera. Neden amb la cua cap a dalt.

El rostre d’un gavot © Fundació CRAM

A Catalunya és un hivernant comú, tot i que es pot observar ocasionalment de primavera a principi d’estiu. Els primers exemplars arriben la segona quinzena d’octubre i marxen a finals d’abril, el nombre és variable i acostumen a arribar joves de primer any (el bec no és tan robust i sense les ratlles blanques dels adults).

El gavot © Fundació CRAM

Enguany han arribat inusualment de forma massiva i molt debilitats, malalts i amb poca massa muscular, per això s’han vist molt i se n’han trobat alguns morts per tot el litoral. L’explicació no és un increment poblacional (la majoria d’ocells estan baixant en nombre) sinó l’escalfament climàtic, que redueix l’aliment a alta mar i causa fortes tempestes, cosa que provoca que migrin sense estar prou alimentats i que s’apropin més a la costa, on a més es poden encomanar la grip aviària.

El gavot és una espècie considerada quasi amenaçada a tot el món i a Catalunya es troba a la llista d’ocells vulnerables del catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada.

Dita: «Miracles de la mar: els ocells nedar, i els peixos, volar»

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

L’agró roig: un ocell escàs que cria al Delta de l’Ebre i als Aiguamolls de l’Empordà

És un animal solitari i discret, durant el dia s’està quiet llargues estones entre la vegetació dels canyissars o dels arrossars quan estan crescuts; al capvespre és més actiu i camina buscant alguna presa
spot_img

La Plataforma de Festes Majors i el CAB donen suport a la Casa Orlandai

Les dues entitats reclamen revisar les restriccions acústiques i obrir un diàleg per trobar solucions als concerts del centre cívic, mentre ERC demanarà a l’Ajuntament que protegeixi la continuïtat de les festes majors

La Festa Major la fem entre tots. Gràcies, Sarrià!

"La celebració és retrobar-nos, compartir els carrers, mantenir vives les tradicions i crear-ne de noves. És teixir vincles entre generacions, sentir-nos part d'una comunitat i recordar que Sarrià continua sent una vila amb identitat pròpia": l'article de la Comissió de Festes del Roser

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí