Dimarts 05, desembre 2023
8.4 C
Sant Gervasi
8.3 C
Sarrià
Publicitat

El patrimoni dels nostres barris, sota una amenaça constant

"Hi ha un degoteix constant de despatrimonialització, fruit en bona mesura la manca de mesures efectives de protecció", per Mercè Amat (ERC)

Publicat el 18.11.2020 7:00

Opinió

Mercè Amat (ERC)

El districte de Sarrià – Sant Gervasi es caracteritza per la diversitat dels seus barris, i el patrimoni arquitectònic i del verd configuren en bona mesura la identitat de cadascun d’ells.

Publicitat

En els darrers temps, assistim a un degoteix constant de despatrimonialització, fruit en bona mesura a la manca de mesures efectives de protecció i la lentitud per proposar-ne i posar-les en pràctica per part del Govern municipal. Des d’ERC Sarrià – Sant Gervasi, n’hem parlat en diverses ocasions.

Publicitat

D’exemples en tenim molts, potser no comparables, però que sí que ens mostren com, d’una manera o altra, els nostres barris perden identitat per la via de l’empobriment del patrimoni. I és que, a cada bugada perdem un llençol:

  • L’enderroc de la Casa Jover, l’últim edifici històric de la plaça Adrià.
  • La modificació de planejament de Can Raventós on, si no s’atura, el jardí es veurà reduït amb la construcció tres blocs d’habitatge de luxe, malmetent el conjunt que formen la casa pairal amb el verd que pràcticament l’envolta.
  • La retirada, aviat farà tres anys, del Tramvia Blau sense una data de tornada definida.
  • L’estat en què es troba la Casa Tosquella, propietat privada, catalogada, en què l’Ajuntament hauria d’intervenir per tal que no es continuï malmetent.

L’execució pendent de la sentència sobre la Rotonda d’avinguda Tibidabo exigeix desfer part de l’obra i la recuperació de determinats elements. A vegades, s’aconsegueix reaccionar in extremis com és el cas de la catalogació de la Casa Buenos Aires (l’últim antic hotel modernista de Vallvidrera) a través de la modificació de planejament, que també contempla la requalificació a equipament públic i l’expropiació.

Això no obstant, s’ha de ser sistemàtic. Al Consell Plenari del districte del mes d’octubre, el grup d’Esquerra Republicana va presentar un prec per tal que el Govern municipal prengui mesures urgents i excepcionals de protecció del patrimoni arquitectònic i verd amb l’objectiu d’evitar-ne la pèrdua mentre es revisen i s’inventarien els elements patrimonials no catalogats. El Govern del districte va acceptar el prec al·legant que el catàleg s’està actualitzant i que ja hi ha creats grups de treball que estudien mesures a aplicar abans no hi hagi un nou catàleg.

Però al Plenari vam parlar de mesures urgents, perquè el temps juga en contra… és així com a la llista que fèiem més amunt, fa uns dies s’hi afegien els plafons ceràmics de l’edifici de Ganduxer de Joan Rifà Benet, eliminats durant l’obra de rehabilitació de la façana perquè, segons que informa l’Ajuntament, estaven molt malmesos i no estaven protegits. Desprotecció. Despatrimonialització. El degoteig, continua.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.