Publicitat
spot_img

El secret més ben guardat de la nutrició

Publicat el 16.1.2016 10:00

Naturalment Curiosos

Marc Talló i Neus Mestre

Marc_NeusAhir tot sopant, un nen li deia a la seva mare que ell no volia menjar espinacs. Ella li va dir que eren molt importants pel ferro i que si volia ser tant fort com Popeye n’havia de menjar molts. Durant molt de temps, les mares, pares, avis i àvies han patit dures batalles amb els seus fills o néts a l’hora de menjar espinacs. L’argument estrella, i que avui desmentirem, és que són l’aliment que conté més ferro.

Publicitat

Però ara us deveu preguntar, d’on ve aquest error que s’ha mantingut durant tant de temps? Com moltes llegendes, cadascú ho explica de manera diferent i hi ha moltes teories. Alguns dels nutricionistes atribueixen aquesta confusió del contingut de ferro dels espinacs amb un error humà a l’hora d’escriure els resultats el primer cop que es parlava del ferro en aquest vegetal, on en comptes de posar una coma entre els dos dígits, algú se la va deixar. Els espinacs tenen 4,1 mg de ferro, i en aquell moment es van pensar que eren 41 mg! Sembla ser que els creadors de la sèrie de dibuixos animats Popeye, en base a aquesta dada falsa, van popularitzar la idea que els espinacs són l’aliment amb més ferro. Tot i així, els espinacs són un dels aliments que contenen ferro, però no el que més.

Publicitat

El ferro és un element essencial pel nostre organisme ja que funcions tant importants com el transport de l’oxigen per la sang depenen d’aquest element. Sempre s’ha dit que és molt important menjar aliments rics en ferro, ja que el nostre cos per si sol no pot sintetitzar-lo. Ara bé, hi ha dues coses que cal tenir en compte, quins aliments contenen ferro i quins aliments en faciliten l’absorció.

El ferro dels aliments ha de ser absorbit pel nostre cos per poder ser utilitzat per les cèl·lules i fer les seves tasques. Ens podem imaginar el ferro com un nutrient que pot vestir-se de dues maneres. Si porta un vestit vermell el podem absorbir, però si el porta de color gris no podem. El ferro provinent dels productes d’origen vegetal, com serien els espinacs o els llegums, ve vestit de color gris, per tant, costa més que sigui incorporat al nostre cos. En canvi, el ferro present a la carn va vestit de color vermell i el nostre cos pot aprofitar-lo.

Si combinem aliments que contenen “ferro gris” amb altres aliments aconseguirem canviar el vestit del ferro i el podrem absorbir. Si ajuntem carn magra, peix o carn d’aus, podem augmentar l’absorció del ferro en els vegetals. Això també passa amb els aliments rics amb vitamina C (com els cítrics).

Així que ja sabeu, si mai us amenacen amb l’argument que heu de menjar espinacs perquè el ferro és molt important, podreu dir que no és veritat; però si ajunteu el plat amb algun element que ajudi a l’absorció del ferro, obtindreu tot allò que és bo dels vegetals així com ferro!

Marc Talló Parra i Neus Mestre Farràs són biòlegs humans i recolliran les propostes de temes a naturalmentcuriosos@gmail.com

Fotografia destacada de Victor M. Vicente Selvas.

spot_img
spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Tots parents, tots diferents: els humans moderns

La genètica mostra que hi ha més variació dins de qualsevol població que no pas entre poblacions diferents: les diferències entre grups humans són molt menors del que el racisme vol fer creure

Honorar, honorar-se, per Glòria Vilalta

"Honorant la meva vida honoro també els meus pares i els meus avantpassats. Això comporta no només agrair-los la vida, comporta també tenir-los presents i estimar-los, donar-los un lloc. Sigui en el cor o a casa, amb una fotografia"

Credibilitat personal, per Miquel Saumell

"La credibilitat personal no depèn de la professió que s’exerceix sinó dels valors ètics de l’individu, de l’educació rebuda i del seu tarannà"

Memòries d’Àfrica: l’expansió dels humans moderns

Els estudis genètics confirmen que els humans actuals descendeixen d’una segona onada migratòria, molt més reeixida, que hauria tingut lloc fa uns 60.000 anys
spot_img

Maria del Mar Bonet: “Vull que el concert de Nadal al Teatre de Sarrià sigui un missatge per desitjar pau al món”

La cantant mallorquina pujarà a l'escenari del teatre sarrianenc el 25 i 26 de desembre acompanyada de Borja Penalba amb clàssics del seu repertori combinats amb nadales

Lucrecia: “Al Teatre de Sarrià interpretaré cançons que han marcat la meva trajectòria i han calat en els cors del públic”

El 29 i 30 de desembre l’artista cubana pujarà dalt de l’escenari del Teatre de Sarrià per celebrar els 30 anys de carrera amb un viatge musical carregat d’alegria, energia i molt sentiment

Abaixa la persiana Mota Descans, la matalasseria centenària de Sarrià

Des de 1848, la botiga familiar ha estat sinònim de qualitat i tradició dins del sector

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí