Publicitat

El vinagre de poma, el bròquil i la coliflor

spot_img

Publicat el 11.5.2017 9:00

Cuina de convent

Fra Valentí Serra

Us vull parlar avui sobre les propietats terapèutiques i gastronòmiques del vinagre de poma i, també, a propòsit de les virtuts de la coliflor i les del bròquil. En efecte, en l’antiga tradició agrària i gastronòmica dels caputxins les enciamades d’hortalisses remineralitzants s’amanien amb agràs o, també, amb vinagre de poma. A més, amb aquesta mena de vinagre, de gust més suau, els frares hi desinfectaven la pell i les ferides i, àdhuc, el solien emprar en la conservació d’alguns aliments, especialment del peix escabetxat. En alguns convents de Catalunya i d’Itàlia els frares feien conserva, també, de les capses de bròquil trossejades i també de cogombres verds petits, posats a macerar amb vinagre de poma; unes conserves, aquestes, que resultaren ser unes menges molt refrescants i aperitives i que, alhora, servien de reforç alimentari al refetor com entrant en els àpats dels dies més ardents de l’estiu.

Publicitat

A part de la llimona (que és la principal fruita alcalina!), recentment, també s’han posat en relleu les nombroses propietats alcalines del bròquil, del cogombre i de la col; unes hortalisses que menjades crues (millor avinagrades!) són molt útils per tal d’evitar l’envelliment de les cèl·lules.

Publicitat

La coliflor

La coliflor (llat., Brassica oleracea cauliflora; cast., coliflor), és una hortalissa ­—la variant de la col de la família de les crucíferes—, amb la capsa floral blanca molt carnosa i comestible, a diferència del bròquil (llat., Brassica oleracea botrytis; cast., bróculibrécol) que la fa de to verdós o blavós. Sembla que el conreu de la coliflor i del bròquil, vinguts ambdós de l’Orient, començà a Europa vers la fi del segle XVI. Són unes hortalisses que cal regar sovint, sent-los molt plaent una terra més aviat lleugera, tot i que també els va bé la terra consistent, però no compactada. En l’indret de les hortes on hi ha plantats els bròquils, i també les coliflors, hom hi pot sembrar, simultàniament, una llavorada d’espinacs o bé de lletugues primerenques arrissades —escarolenques—que es beneficiaran de l’adob i arribaran al seu punt molt abans de collir les capses del bròquil, en temps tardoral i hivernal. Les capses, tant les del bròquil com les de la coliflor, són molt agraciades amb un baix contingut d’hidrats de carboni, proteïnes i greixos, de manera que el converteixen en un aliment molt ric de fibra i de minerals, però escassament calòric. Estudis recents han posat de manifest les nombroses propietats antioxidants i de reforçament del sistema immunològic que són aportades per la coliflor, a més de les ja prou conegudes capacitats de desintoxicar l’organisme i d’afavorir l’eliminació de l’excés de líquids. A l’article vinent seguiré parlant-vos de la col i de la coliflor, puix que és “la reina blanca” de les hortalisses.

Fra Valentí Serra de Manresa és arxiver dels caputxins

Notícies relacionades

Així era Sarrià-Sant Gervasi al segle XX

La sèrie "Recapturant" explica l'evolució del districte a través de la fotografia històrica

100 anys d’una catàstrofe ferroviària del Tren de Sarrià

El 9 d'abril de 1925 van morir 26 persones i va haver-hi 87 ferits greus: tot i la catàstrofe, es va elogiar l’ajuda dels veïns de Sarrià i dels metges del dispensari

El Jardí publica un nou llibre en el marc de la celebració dels 10 anys

El Jardí de Sant Gervasi i Sarrià publica un nou llibre en el marc de la celebració dels 10 anys

El Jardí 93, març 2023

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2023/04/El_Jardi_93_marc23.pdf
spot_img

Teixir el futur

Quan una peça es teixeix amb ànima, es porta amb sentit. El futur de la moda passa per les mans: l'opinió de Marta Royo Espinet

Canvis climàtics

"La recepta per intentar apaivagar les conseqüències dels canvis climàtics no necessàriament ha de passar pel decreixement de la nostra societat ni per la desindustrialització", l'opinió de Miquel Saumell

Fibromiàlgia i estimulació cognitiva: claus per millorar la qualitat  de vida

L'objectiu de l'estimulació cognitiva és ajudar a estabilitzar o millorar els símptomes i el deteriorament cognitiu

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí