Societat
El Jardí
Durant els dos primers mesos d’estat d’alarma arran de l’aparició de la Covid-19, els Serveis Socials de Barcelona han atès 34.385 persones, 953 d’elles al districte de Sarrià-Sant Gervasi, que es queda a la cua de les atencions. Del total de persones ateses a la ciutat, un 17% no havien demanat abans atenció o bé feia més d’un any que no ho feien. En aquest mateix sentit, entitats com Assís o Sant Joan de Deú també han vist incrementat el seu volum d’atencions, com mostra un reportatge de El Jardí.
Per districtes, aquestes han estat les atencions de Serveis Socials: Ciutat Vella (6.090), seguit de Nou Barris (5.740), Sants – Montjuïc (4.628), Sant Martí (3.988), Eixample (3.963), Horta – Guinardó (2.907), Sant Andreu (2.579), Gràcia (2.569), Les Corts (968) i Sarrià – Sant Gervasi (953).
Més dones ateses que homes
De les 34.385 persones vulnerables ateses a la ciutat, un 72% han estat dones i el 28% restant homes, mentre que en els casos nous un 60% han estat dones i un 40% homes.
Dilluns obriran la meitat dels Centres de Serveis Socials
A partir del dilluns 25 de maig estaran oberts la meitat de tots els centres de serveis socials municipals de Barcelona, en concret 20, ja que en total són una quarantena. Entre ells, obrirà el Centre de Serveis Socials de Sarrià, al carrer de Salvador Mundí 4, per fer atenció de cites concertades i atendre urgències dels veïns del districte.
Durant l’estat d’alarma els Serveis Socials han continuat treballant de manera telemàtica i nou centres -un per districte, menys a Sarrià-Sant Gervasi- s’han mantingut oberts per fer atenció presencial. La resta encara tancats aniran reobrint progressivament quan la regió sanitària de Barcelona entri en fase 2.
Augment de les ajudes per alimentació i habitatge
En paral·lel, en aquests dos mesos l’Ajuntament ha atorgat un total de 9.292 ajudes d’emergència, un increment considerable respecte al febrer d’aquest any quan es van aprovar un total de 2.156 ajudes. La majoria d’aquestes ajudes han estat per sufragar despeses d’alimentació i d’habitatge.
Pel que fa al repartiment d’àpats des dels diferents serveis d’alimentació municipals que hi ha la ciutat i els que s’han posat en marxa gràcies a la col·laboració amb diverses entitats socials, destaca un increment del 192% en el total d’àpats servits cada dia, en passar dels 3.810 que es donaven abans de la covid-19 als 11.150 actuals, entre menjadors socials i equipaments de persones sense llar, dispositius extraordinaris i també serveis a domicili.