16.8 C
Sant Gervasi
| Dimecres 27 d'octubre de 2021 |
Publicitat

Es produeix un delicte ecològic al Pantà de Vallvidrera

A l'agost algú va alliberar espècies exòtiques en aquesta espai natural protegit

Publicitat
Publicitat
Carme Rocamora
Cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada

Notícies dels barris de muntanya

Carme Rocamora

A principis de desembre s’han hagut de retirar més d’un miler de peixos carpins del Pantà de Vallvidrera, que algú va abocar a final del mes d’agost, quan l’alliberament d’espècies exòtiques en un espai natural protegit constitueix un delicte ecològic. Les espècies exòtiques són una de les principals causes de pèrdua de biodiverstitat.

Per revertir la situació s’ha organitzat un dispositiu de pesca elèctrica que durant tres dies ha actuat al pantà. Una tècnica que permet recollir d’una forma ràpida i no cruenta el màxim d’individus vius.

Els peixos carpins s’han traslladat al Centre de Camadoca perquè els facin servir com a aliment d’espècies en recuperació. Serviran d’aliment per poder retornar al seu medi natural espècies com els ocells ferits de la família dels Ardeids, que només s’alimenten de peix viu. Segons el Parc de Collserola d’aquesta manera “es pot resoldre, en part, la problemàtica de l’abocament il·legal i col·laborar en la recuperació d’espècies amenaçades, tancant així un cicle biològic”.

© Parc de Collserola

L’actuació al pantà de Vallvidrera ha estat a càrrec d’entitats especialitzades: l’associació Galanthus i l’empresa Sorelló. Galanthus és una entitat que a més de la seva vessant educativa també treballa en el camp de la recerca i la gestió ambiental, per a la recuperació d’hàbitats i espais alterats per la introducció d’espècies exòtiques, que ja ha fet altres actuacions al pantà. L’empresa Sorelló està especialitzada en serveis de consultoria tècnica-científica per a la gestió i conservació d’espècies i ecosistemes aquàtics continentals.

La recuperació del pantà de Vallvidrera, iniciada el 1999, tenia un doble objectiu. Per una banda, recuperar el patrimoni construït, i per l’altra, la consolidació d’un espai humit, escassos a la serra, potenciant especialment les espècies d’amfibis, un grup faunístic amenaçat a nivell mundial. Actuacions com la desenvolupada busquen retornar l’equilibri ecològic al pantà per tal que acompleixi la seva funció.

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí. Entre tots garantirem el futur de la publicació!

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.