Educació
Natalia Parejo
L’Escola Betània Patmos, situada al barri de Pedralbes, ha celebrat entre el 30 de novembre i el 3 de desembre la primera edició internacional del seu projecte MUN (Model United Nations). Aquest any, però, amb una novetat molt rellevant: la inclusió de més de 100 alumnes internacionals acollits pel centre educatiu per debatre sobre els problemes i les dificultats de l’actualitat política arreu del món. Es tracta d’un simulacre basat en el model clàssic de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), que tot i ser una activitat escolar, cuida fins al més mínim detall, dividint als alumnes de Batxillerat en diversos comitès que inclouen delegats, i fins i tot, organitzadors de les sessions.
Tot i que aquesta iniciativa d’integració internacional ja es duia a terme als centres de diversos països europeus des de fa anys, és la primera vegada que un centre educatiu concertat de la capital catalana l’organitza i actua com a amfitrió. En Joan Pareja i l’Honor Phillips, estudiants de l’Escola Betània Patmos i participants de l’activitat, han explicat a El Jardí que tot i que ja participaven a les darreres jornades, que es feien únicament amb membres de l’escola, veuen “molt atractiu” aquest model internacional, ja que es tracta d’un espai de debat i el fet de poder intercanviar opinions i coneixements amb joves d’altres països és una oportunitat.

“Vam anar a Alemanya amb l’escola a fer el nostre primer MUN internacional, vam tenir molt bona experiència i vam conèixer a molta gent, després d’això, no vam voler deixar-ho”, expliquen entusiasmats. Entre els països que han configurat aquesta trobada es troben joves de procedència molt diversa que venen d’Hongria, Romania, Croàcia, Alemanya i Turquia, entre d’altres. Encara que es tracta d’un projecte on la participació és voluntària, el jovent europeu actua de manera implicada, fent créixer i posant en relleu la importància d’aquest tipus d’activitats. “A nivell personal et prepara molt i et fa més conscient de la realitat internacional”, assegura en Joan Pareja quan se li pregunta sobre què li aporten aquest tipus de trobades.

Ambient seriós per representar un debat real
L’horari, que s’iniciava a les 9.00 h i finalitzava a les 17.00 h, agrupava temes de debat molt variats, que englobaven des de les dictadures a l’Àfrica Subsahariana, fins als drets humans, passant pel terrorisme i sense deixar enrere les guerres que estan succeint al planeta o l’àmbit de la salut, que és de vital importància per garantir una estabilitat internacional pel que fa a la societat. La realitat és que aquest simulacre va molt més enllà de debatre i conèixer gent. També suposa un creixement personal pels alumnes, que addicionalment de posar-se al dia de l’actualitat més rellevant, adquireixen habilitats comunicatives, milloren una llengua estrangera, i adquireixen aptituds que de segur podran ser útils pel seu futur personal i professional.
Els dos alumnes de l’escola ens acompanyen fins a una de les aules on es duen a terme aquestes jornades, on cada classe representa un comitè diferent de les Nacions Unides. Les taules estan col·locades de tal manera que componen un quadrat format per joves molt ben vestits, elegants i de negre i, fins i tot, d’etiqueta. Al centre d’aquest quadrat es troba una taula de debat, presidida per moderadors, i al costat un ponent, que exposa un tema sobre el qual la resta de membres de les ‘Nacions Unides’ poden fer-li preguntes. Dins l’aula es respira serietat, com si es tractés d’una reunió real, perfeccionant tots els detalls i interpretant a la perfecció el significat de la paraula simulacre. En definitiva, no passa res diferent del que veuríem exactament a una trobada real de l’ONU amb els seus respectius membres.

“Som molta gent jove que ens informem sobre l’agenda política. A vegades hem de posar-nos en la pell d’un país menys difícil de defensar, i d’altres, en la d’un indefensable. Hem de tenir en compte molts factors, però sabem que la política sempre serà una part important de la nostra vida”, declaren Pareja i Phillips. En el seu cas, no tenen pensat dedicar-se a l’àmbit polític o al de les relacions internacionals quan finalitzin els seus estudis de Batxillerat, però admeten que la política no els deixarà d’interessar, perquè actualment “trobem política a tot arreu”.