Publicitat

Les cireres, una fruita molt sana de fàcil digestió i depurativa

Amb aquesta fruita, sigui amb cireres o amb guindes, s’han elaborat arreu d’Europa una gran varietat d’aiguardents

spot_img

Publicat el 18.4.2022 6:30

Cuina de Convent

Fra Valentí Serra de Manresa

El cirerer (llat., Pru- nus avium) és un arbre que pot assolir una gran alçària. En canvi, el guinder (llat., Prunus cera- sus) —que produeix una fruita més àcida— és més baix. Els antics hortolans conventuals oferiren aquesta acurada descripció sobre el conreu del cirerer: “es un árbol de corteza lisa con la madera de color castaño, dura y resistente, muy apreciada para los trabajos de ebanistería. El cerezo debe abonarse copiosamente durante su juventud. La recolección debe efectuarse en el mismo lugar de producción, pero si las cerezas han de ser transportadas es conveniente recolectarlas ligeramente verdes. El cerezo es un árbol muy fructífero; las malas cosechas son debidas casi únicamente a los fríos tardíos y a las heladas” (La Huerta de San Francisco, 64).

Publicitat

Les cireres són una fruita molt sana i de fàcil digestió. Amb aquesta fruita, sigui amb cireres o amb guindes, s’han elaborat arreu d’Europa una gran varietat d’aiguardents, essent els més apreciats el maraschino i el Kirsch. Aquests licors estomacals, tan tradicionals, es començaren a fer a Dalmàcia amb una variant de la cirera amarga anomenada marasca i, després, també s’elaboraren a terres d’Itàlia i del Rhin. La gran experta en herbes remeieres i en medicina monàstica Santa Hildegarda de Bingen (†1179) escriví que l’ungüent de la cirera guinda és molt bo per a nombroses malalties de la pell (cf. S. Hildegardis abbatisae Opera omnia, Parisiis 1882, P. L. 197, cols. 1222-1223). A més, la cirera conté un alt contingut vitamínic i aporta ferro, sodi i magnesi a l’organisme, i també gaudeix alhora de notables propietats depuratives, car les cireres ajuden a millorar la circulació sanguínia, regulen la son i contribueixen a la relaxació. La infusió de la cua de les cireres beguda abans d’ingerir un bon grapat de cireres, en dejú, provoca l’eliminació de les toxines de l’organisme, especialment de l’àcid úric.

Publicitat

De la medicina popular de la goma del cirerer, i de la cua de les cireres, se’n prepara una poció que té accions molt benefactores per guarir la tos, bronquitis, anèmia i mal de coll, a més de contribuir a millorar les funcions cerebrals i a potenciar la memòria. Àdhuc, els antics frares empraren les cireres per a guarir el mal de pedra: “Les cireres fresques ablaneixen lo ventre y les seques restrenyen. La goma del cirerê[r] beguda ab vi cura la tos vella, dóna bon color al cos y aprima la vista. Les cireres begudes ab vi són bones pel mal de pedra” (BHC, Herbas y sas virtuts, f. 201). A l’article vinent us parlaré, si Déu vol de les nombroses varietats de la pruna.

Fra Valentí Serra de Manresa és arxiver dels Caputxins de Sarrià

spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

L’alfàbrega: propietats i usos

És una planta remeiera molt digestiva i, alhora, és activadora de les vies respiratòries

Les figues: propietats i usos

És una fruita particularment recomanable en moments d’esgotament físic i emocional puix que la seva ingesta estimula la concentració

El codony: propietats i usos

És una fruita agraciada amb un gran contingut de fibra i amb una notable riquesa de minerals, com ara el calci, magnesi i potassi, i també amb un contingut notable d’àcid màlic que contribueix a l’eliminació de l’àcid úric

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa
spot_img

Memòries d’Àfrica: l’expansió dels humans moderns

Els estudis genètics confirmen que els humans actuals descendeixen d’una segona onada migratòria, molt més reeixida, que hauria tingut lloc fa uns 60.000 anys

Fotogaleria | La Festa Major de Sarrià, en imatges

Del 3 al 12 d'octubre, la vila viu moments de cultura popular, música, dinars de germanor i per primera vegada, una trobada de vehicles clàssics

L’art d’insultar, per Aitor Romero

"Tampoc s’entén massa bé aquells que insulten en una llengua que el seu interlocutor no entén i es vanten de la seva audàcia. L’acció de l’insult requereix comprensió mútua i, per tant, és necessari utilitzar un codi que la víctima escollida pugui entendre perfectament"

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí