Publicitat

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa

spot_img

Publicat el 27.4.2025 6:30

Cuina de Convent

Fra Valentí Serra de Manresa

El fajol (llat. Fagopyrum esculentum; cast. Alforfón, trigo sarraceno) se sol conrear pels seus fruits llisos que, un cop molts, se n’empra la farina per a l’alimentació del bestiar, especialment de l’aviram. En circumstàncies peculiars de manca d’aliments, i en les crisis de subsistència, els estaments populars s’han servit també de la farina del fajol per a fer pa i farinetes. El pa de fajol és negrós i de mala qualitat, amb un gust fort i lleugerament dolç. Els fajols també es poden menjar bullits, però abans de coure’ls el gra cal deixar-los en remull tota la nit per tal de reduir l’acció dels seus antinutrients i, per tant, fer-lo una mica més digestiu i, així, contribuir a una millor assimilació dels minerals que conté.

Publicitat

El fajol, pròpiament, no és un cereal, ja que no pertany a la família de les gramínies, de manera que fou definida pels antics com a “una espècie de forment de figura oblonga ab tres escayres, cubert de boll negre y que conté una farina molt blanca, però fa el pa molt moreno y desagradable”. A casa nostra, tradicionalment, el fajol s’ha conreat a la comarca olotina i la medecina popular l’ha considerat beneficiós per als ronyons, mentre que estudis recents de caràcter científic hi han descobert una riquesa força notable de minerals, com ara el manganès, el coure, el magnesi i el fòsfor. Alguns científics han descobert en el fajol vitamina P i unes substàncies que afecten positivament el sistema cardiovascular, especialment si es combina amb l’espinal o arç blanc (llat. Crataegus monogyna).

Publicitat

Junt amb el fajol, a taula, tampoc gaudiren de massa bona reputació les guixes (llat., Lathyrus sativus, cast., almorta), que hom en menjava de guisades en forma de farinetes, en temps de gana i de penúria i que avui, pràcticament, només es conreen amb destinació al bestiar. Els antics frares la definiren com una “planta de tallo herbáceo y ramoso, y con flores de color morado, o blanco, con simientes en forma de haba pequeña, algo cuadrada. Florece en verano y se cultiva en campos y huertas. Se usa como alimento en forma de harina cocida hasta que espesa y toma el aspecto de las gachas” (El Huerto Medicinal, 70). A l’article vinent us vull parlar, si a Déu plau, sobre l’alfàbrega i les seves nombroses propietats.

Notícies relacionades

Una breu, però completa història dels caputxins a Catalunya

"Quatre segles de vida caputxina", el nou llibre de Fra Valentí Serra que explica des de l’arribada dels primers framenors caputxins a Catalunya fins a la publicació de les constitucions el 1968, arran del Concili Vaticà II

La xirivia, l’hortalissa pròpia de la cuina hivernal europea

Aquest aliment té una gran quantitat de fòsfor, potassi i magnesi, és depuratiu del fetge i regula colesterol

Conrear i guisar els cigrons

La seva destacada aportació d’hidrats de carboni d’absorció lenta els converteixen en una beneficiosa font d’energia per a l’organisme

Les llenties, un llegum del neolític que regula la tensió arterial

Les llenties, un llegum del neolític que regula la tensió arterial
spot_img

Canvis climàtics

"La recepta per intentar apaivagar les conseqüències dels canvis climàtics no necessàriament ha de passar pel decreixement de la nostra societat ni per la desindustrialització", l'opinió de Miquel Saumell

Fibromiàlgia i estimulació cognitiva: claus per millorar la qualitat  de vida

L'objectiu de l'estimulació cognitiva és ajudar a estabilitzar o millorar els símptomes i el deteriorament cognitiu

L’Ajuntament inicia el projecte de soterrament del cablejat de Ganduxer

Al consell de barri de les Tres Torres, Districte també anuncia que descarta simplificar la línia V9 per l'alta afluència en horari escolar

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí