Dissabte 20, juliol 2024
29.9 C
Sant Gervasi
29.9 C
Sarrià
Publicitat

Fàrmacs pel dolor i la inflamació

Publicat el 31.3.2017 9:30

Naturalment curiosos

Marc Talló i Neus Mestre

Segurament molts cops us heu trobat en situacions en què algú tenia dolor i demanava un ibuprofèn, paracetamol o aspirina per tal d’alleugerir-lo. Aquests tres fàrmacs que poden alleugerir el dolor o la inflamació tenen accions i conseqüències diferents en el nostre organisme. Per tant, fem bé d’utilitzar-los indistintament, l’un de l’altre?

Publicitat

Aquest tipus de fàrmacs consten d’una molècula química o principi actiu que pot ser reconeguda pel nostre organisme, de manera que en respon produint l’efecte desitjat (i efectes no desitjats de vegades també). L’acció del fàrmac dependrà per tant d’on es trobin les proteïnes, als quals inhibeixen o activen la seva funció. Ho podem veure com si els fàrmacs fossin claus que obren o tanquen panys que es troben al llarg del nostre organisme. Per exemple, si tenim mal de cap caldrà que la clau encaixi amb un dels panys del nostre cap que estiguin implicats en el dolor. Si utilitzem una clau que obri panys de l’estómac, per molt que també estiguin implicats en el dolor, no aconseguirem reduir el mal de cap.

Publicitat

Els farmacs pany

Aquests tres fàrmacs, ibuprofèn, paracetamol o aspirina tots tres són claus que encaixen amb “panys” que es troben en llocs i funcions diferents. L’aspirina és reconeguda per panys que es troben en els ronyons, la sang, la musculatura llisa i a l’estómac que estan principalment implicats en la inflamació, però no tant en el dolor. L’ibuprofèn activa panys que se situen en les mateixes zones i que a més també reconeixen panys implicats en el dolor. Finalment, el paracetamol és reconegut sobretot al cervell i també el fetge. No té afectes sobre la inflamació, però sí sobre el dolor i a més a més baixa la febre.

És important conèixer les diferències perquè així, en cas que realment els necessitem, aconseguirem l’efecte desitjat. I no només pels seus efectes, sinó que també pels efectes no desitjats. L’aspirina pot causar danys intensos a l’estómac i també pot fer que la sang coaguli menys. L’ibuprofèn, també reconegut a l’estómac, el pot afectar negativament si se’n pren sovint. I finalment el paracetamol pot causar toxicitat al fetge.

Així doncs, si mai teniu dolor, cal identificar d’on ve i pensar-se bé quin fàrmac donarà la resposta adequada: si és important reduir la inflamació muscular l’ibuprofèn ens pot ajudar, mentre que si tenim febre o mal de cap ja ens podem oblidar d’aquest fàrmac i utilitzar el paracetamol. També cal considerar els seus efectes no desitjats, ja que si hi ha gent que ja té dolor a l’estómac o al fetge els hi poden fer més mal que bé. I sempre, sempre, pensar si realment els necessitem o en podem prescindir, que l’abús d’aquests fàrmacs ens causaran efectes negatius encara que estiguem sans.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.