Dimecres 24, juliol 2024
24.2 C
Sant Gervasi
24.1 C
Sarrià
Publicitat

Gay recorda que Sarrià no està en els límits màxims del turisme segons el PEUAT

Avui és la data límit que tenien el Jordi i l’Elena, el Francesc i tres llogaters més del bloc de Bonaplata 20 per abandonar casa seva els últims 50, 30 i 15 anys

Publicat el 12.6.2024 23:00

Política

Sergi Alemany Erra

“Podrà agradar més o menys, però tot està correcte”. És l’afirmació de Maria Eugènia Gay al darrer Consell Plenari de Sarrià-Sant Gervasi, sobre les llicències de pisos turístics concedides el 2014 al propietari del bloc de sis pisos del carrer Bonaplata 20, a Sarrià, que han provocat l’expulsió de cinc veïns del barri per deixar pas a turistes que facin estades a la ciutat. Avui, 13 de juny, era la data límit que tenien el Jordi i l’Elena, el Francesc i tres llogaters més per abandonar la que ha estat casa seva els últims 50, 30 i 15 anys, respectivament.

Publicitat

L’afirmació de Gay que tot està en ordre i l’Ajuntament no pot fer-hi res, és una veritat a mitges. La llei catalana de facilitació de l’activitat econòmica permet retirar llicències de pis turístic “si el negoci no s’ha posat en marxa tres mesos després de tenir la llicència activa”. El cas del bloc de 120 pisos del carrer Tarragona, a l’Eixample, n’és un exemple. L’anterior govern de BComú va aconseguir frenar la concessió de 69 de les 120 llicències turístiques que hi havia projectades per a pisos on hi havia famílies vivint, d’acord amb aquesta escletxa legal.

Publicitat

El govern de Collboni, però, ha congelat aquesta via a la ciutat i l’ha deixat sense aplicar en altres possibles casos, segons va avançar Nació al febrer, apuntant que fonts municipals asseguren que “el consistori té dubtes” sobre l’eina escollida per l’anterior equip de govern, i volen esperar a veure com reaccionen els jutjats al cas del carrer Tarragona.

En aquest sentit, el Sindicat de Llogateres ja va expressar en el seu dia la seva preocupació, instint que resoldre la problemàtica del dret d’accés a l’habitatge és “una urgència” que no pot esperar.

Sarrià, en la zona 3 del PEUAT, no està en els límits màxims del turisme

El Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT), la normativa municipal pretén regular els pisos turístics a Barcelona, divideix la ciutat en quatre zones, segons les circumstàncies del mercat de l’habitatge. En el cas del barri de Sarrià, es troba en la zona 3 de “creixement continu” i això indica que es permet la concessió de nous pisos turístics i l’ampliació de places. A Això es referia Gay en l’últim Consell Plenari, quan va recordar al veïnat que “Sarrià no està en els límits màxims del turisme”. Dit això, la regidora també va dir ser conscient que la manca d’habitatge públic a la ciutat fa que s’hagi de “revertir el creixement” dels pisos turístics.

Actualment, al barri de Sarrià hi ha 29 habitatges que tenen llicència d’ús turístic, amb un total de 176 places turístiques. Segons el PEUAT, el nombre màxim de places turístiques que es poden arribar a sol·licitar a Sarrià són 1.464. Ara mateix, per tant, hi ha un 10% Aquestes dades han estat facilitades pel govern de Districte, a petició de l’Associació Veïnal de Sarrià.

Zona 3 del PEUAT. Font: Ajuntament de BCN

En la zona 3 del PEUAT també es troben els barris del Putxet, les Tres Torres, la Bonanova i Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes. A la zona 2 del PEUAT, on es permet mantenir les places turístiques existents, però no es permet ampliar-les, es troben els barris de Galvany i el Farró.

Zona 2 del PEUAT. Font: Ajuntament de BCN

L’AV de Sarrià reclama una moratòria de la concessió de llicències turístiques

L’Associació Veïnal de Sarrià, a través del seu president Jordi Bosch, va manifestar al mateix Consell Plenari la seva preocupació per la situació del dret a l’habitatge, reclamant una moratòria i “eliminar tots els pisos turístics” del barri i de la ciutat i protegir els barcelonins. “Prou, que marxin ells!”, va deixar anar Bosch a través del micròfon pel públic de la sala de plens.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.