Publicitat

Els gínjols: curiositats i usos medicinals

D'on ve l'expressió "més content que un gínjol?"

spot_img

Publicat el 16.9.2025 6:00

Remeis i Cuina de convent

Fra Valentí Serra de Manresa

Publicitat

El ginjoler és un arbre de fulla caduca que procedeix de la Xina (llat. Zizyphus vulgaris i Zizyphus jujuba; cast. azufaifo). Es tracta d’un arbust de llarga i antiga implantació a les nostres comarques que té les branques inclinades i unes estípules rectes i espinoses. Les fulles són alternes i llustroses i amb unes flors groguenques poc vistoses; la fusta, molt apreciada pels ebenistes, s’ha emprat per fer instruments musicals de vent com ara la gralla i la tenora.

Publicitat

Els fruits –anomenats gínjols— són una mica ovalats, de color rogenc, força dolços i tenen propietats medicinals, a més de ser molt agraciats amb mucílags i vitamina C. Tradicionalment, els frares caputxins han emprat els gínjols en la composició del celebrat decoctum pectorale que preparaven per als malalts, ja que els gínjols ajuden a estovar la tos i faciliten l’expectoració

La bullidura dels gínjols, una volta assecats a l’ombra, esdevé un laxant eficient i gens agressiu a l’organisme. Ja en el llunyà segle XII, la sàvia doctora de l’Església Santa Hildegarda de Bingen (†1179) manifestà que els gínjols són molt aptes per alleujar les mucoses inflamades i, també, per fortificar l’estómac. Fra Antoni Castell, apotecari del Monestir de Montserrat, l’any 1592 tractà de la manera de preparar aixarop de gínjols (cf. Theórica y pràctica de boticarios, ff-38-39: “xarave de gínjoles”). Alguns anys després, en el 1784, l’erudit botànic Josep Quer escriví que el fruit del ginjoler “es admirable diurético y muy propio para despedir las arenas de los riñones y vejiga, si se usa por largo tiempo el cocimiento hecho de los frutos machacados, y se sirven con felices sucesos de los frutos para la tos y asma húmeda y para facilitar la expectoración” (Flora española, VI, 46).

Els antics frares que patien algun cadarn fort per poder expectorar, a més dels gínjols, també se servien de la flor i de l’arrel de la malva, que combinaven així: “Damunt una olla de terrissa que hi hagi aigua de font que bulli, posa-hi una cassola nova on tiraràs una xicra d’aigua, mig petricó d’aiguanaf blanc, tres onses de sucre candi, tres d’arrel de malva, una onsa de cola de peix que sigui blanca, un bon grapat de gínjols y ves-ho remenant; y quan sigui lligat treu-ho y en prendràs, tres cullerades durant el dia barrejat ab mel; (T.A., Receptari, s. f.), i una volta passat el cadarn els frares restaven “més contents que un gínjol”. A l’article vinent us parlaré, si a Déu plau, de la canyella.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Quatre segles de vida caputxina

Fra Valentí Serra ofereix una obra que explica la història de l'orde caputxí a través de les seves experiències i vicissituds, apropant-nos a una realitat religiosa que vetlla i influeix a la nostra societat

L’alfàbrega: propietats i usos

És una planta remeiera molt digestiva i, alhora, és activadora de les vies respiratòries

Les figues: propietats i usos

És una fruita particularment recomanable en moments d’esgotament físic i emocional puix que la seva ingesta estimula la concentració

Els secrets de la cuina caputxina

Fra Valentí Serra de Manresa publica "Missa et mensa. Secrets de la cuina de convent", un volum de caràcter divulgatiu que recull receptes de l'antiguitat
spot_img

Afrontar la incapacitació en la vellesa: emocions, acompanyament i recursos de suport

Envellir comporta canvis físics i cognitius, que poden generar sentiments difícils de gestionar. La pèrdua d’autonomia no és només una qüestió pràctica: implica un procés emocional complex que cal acompanyar amb sensibilitat i recursos

Una maleta estratègica, el relat d’Elsa Corominas

"L’estiu va ser extraordinari. La va trucar, van quedar, es van caure bé i van intercanviar maletes, llibres, roba, impressions i històries. Per Nadal van omplir les dues maletes verdes conjuntament per anar a casar-se a Ciutadella"

Elisabeth Bosch: “Defensàvem una universitat pública, catalana, científica i democràtica amb assemblees, vagues i manifestos”

Entrevista a una doctora en Química que va viure els reclams del moviment estudiantil en ple franquisme

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]