Publicitat

Guisats de peix

Tu com cuines el sard?

spot_img

Publicat el 10.1.2019 11:00

Cuina de convent

Fra Valentí Serra

Publicitat

Els antics religiosos descrivien el sard, o sarda, com “un peix molt semblant al verat”. El sard (llat. Sargus vulgaris; cast. Sargo) és, doncs, un peix d’escata molt abundós en el mar Mediterrani. A propòsit de la seva excel·lència, l’any 1601, el canonge Sebastián de Covarrubias escriví que “La carne de este pescado es agradable al estómago y se digiere fácilmente. Dícese que el sargo es provechoso alimento para los hidrópicos, y sus dientes traídos al cuello quitan el dolor de dientes”. En la tradició culinària dels convents i monestirs situats a la costa fins a l’exclaustració de 1835 (com ara els convents de caputxins de Tortosa, Vilanova de Cubelles, Mataró, Arenys de Mar, Calella de la Costa i Blanes) el solien cuinar al forn, a la brasa i, també, a voltes, el feien amb suc a la cassola.

Publicitat

Actualment hom acostuma de guisar el sard al forn, fet a la sal, i esdevé un plat de senzilla elaboració però molt gustós i agraït.  Una mica més complexa és la cocció del sard salpebrat, fet al forn, acompanyat de rodanxes de patates tallades ben fines que s’han d’inserir dins de les incisions fetes al peix, junt amb un tallet de llimona. El sard o sards s’han de posar dins d’una cassola de fang amb oli i vi blanc dins d’un forn prèviament escalfat un temps no més llarg de mitja hora; uns minuts abans de servir-ho a taula es pot espolsar el peix amb un trinxat de ceba, alls i julivert ben barrejat amb pa ratllat i una ruixada d’oli. El plat és molt gustós i de bona menja! No cal dir que, en temps tardoral, el sard fet a la brasa d’una rabassa d’olivera o d’alzina, i ben oliat, és tan senzill com extraordinari! També, durant la tardor, la truita de riu cuinada amb ametlles, nous i brots de romaní és un plat de molta tradició a la nostra terra i, encara més la truita guisada amb pinyons, panses i una mica de cansalada.  

En canvi, en els convents de caputxins situats a la Catalunya interior, com ara els de Tremp, Solsona, Igualada, Martorell, Cervera, Manresa…  la cuina de peix era molt més reduïda car, bàsicament, se solia guisar peix salat, especialment bacallà, i quan el peix era fresc, aquest solia ser truita de riu, que els frares les cuinaven així: “Triaràs algunes truites, de les millors i, quan les tinguis ben netes i escatades, les partiràs pel mig de dalt a baix i les posaràs en una cassola on tiraràs vi, una mica de vinagre o agràs, pebre, una ceba sencera i un manat de marduix i menta, amb una mica de llard sense fondre. Ho assaonaràs bé amb sal, hi tiraràs l’aigua i ho fas estofar a foc lent. Quan ho tinguis cuit, torraràs llesques de pa per tal de servir-hi les truites al damunt”. A voltes, en alguns convents, al dur a taula les truites, se les solia acompanyar d’algunes peres o codonys al caliu.

A l’article vinent em plaurà de tractar, si Déu vol, sobre la manera de guisar els menuts de l’aviram.

Notícies relacionades

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa

La xirivia, l’hortalissa pròpia de la cuina hivernal europea

Aquest aliment té una gran quantitat de fòsfor, potassi i magnesi, és depuratiu del fetge i regula colesterol

Conrear i guisar els cigrons

La seva destacada aportació d’hidrats de carboni d’absorció lenta els converteixen en una beneficiosa font d’energia per a l’organisme

La murtra, un bon substitutiu del llorer a la cuina i una planta per a infusions

La infusió de fulles i baies de la murtra és de gran utilitat per a estovar la tos i, també, per a combatre les infeccions bucals
spot_img

Comença el període de preinscripció a l’Escola Municipal de Música Can Ponsic

Fins al 8 de maig, es pot fer la sol·licitud a través de la seva pàgina web o presencialment al centre

El Centre Cívic Pere Pruna celebra els 25 anys com a equipament cultural de proximitat

Del 13 al 17 de maig, hi ha programat conferències, concerts, tallers i visites a l'edifici

El Museu d’Autòmats del Tibidabo obrirà gratis el primer diumenge de cada mes

A partir del 4 de maig, es pot accedir sense reserva prèvia ni haver de passar per les taquilles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí