Dissabte 14, setembre 2024
16.2 C
Sant Gervasi
16.1 C
Sarrià
Publicitat

Habitatges al carrer del compositor Bach 28, obra de Ricard Bofill

Es tracta d’un edifici d'habitatges entre mitgeres catalogat com a bé d'interès local i va ser construït per l'arquitecte Ricard Bofill, autor d'altres edificis com el Vela

Publicat el 14.1.2022 23:17

Arquitectura

Jaume de Oleza

*Article publicat inicialment el 31 de març del 2019

Publicitat

Al carrer Johann Sebastian Bach, gairebé a la cruïlla amb el carrer Calvet, al número 28, destaca un edifici d’habitatges que a primera vista crida l’atenció per la seva façana. Una façana que es distingeix per una gelosia, que conjuntament amb unes grans persianes corredisses li donen un aspecte singular pel que fa als edificis adjacents.

Publicitat

Aquest edifici està projectat pel conegut arquitecte Ricard Bofill, que el va construir l’any 1960. Es tracta d’un edifici d’habitatges entre mitgeres catalogat com a bé d’interès local des de l’any 2000, i representa una de les primeres obres de quan Bofill va fundar el Taller d’Arquitectura i Urbanisme un cop va haver acabat la carrera.

Una configuració peculiar en la distribució dels pisos

Una de les característiques més destacables d’aquesta edificació és la composició i forma en la distribució dels habitatges, que com a conseqüència d’unir en un de sol els clàssics patis interiors que hi ha en aquest tipus d’edificis, aconsegueix integrar a la façana posterior un gran espai a l’aire lliure obert a l’interior del pati d’illa. És una solució que aporta una configuració molt peculiar en la distribució dels pisos. La façana del carrer està ben conservada i representa una fascinació del seu autor pels materials, una composició abstracta en la qual la gelosia, les persianes i la barana de fusta, assumeixen el protagonisme del disseny, fet que aconsegueix un conjunt harmoniós i de presència senyorial.

Darrere de la gelosia hi trobem el menjador, una estratègia que dota aquest espai d’un escenari complex de llums i ombres. Una proposta molt arrelada a la nostra tradició, en la qual el control de la llum ha estat present sempre en la història de l’arquitectura mediterrània.

Ricard Bofill és un dels arquitectes catalans més distingits i és molt conegut per haver dissenyat molts dels projectes més significatius de la nostra ciutat, com són l’aeroport, l’edifici Vela i el Walden 7, entre d’altres, a més de gran quantitat de projectes Internacionals. És de destacar el projecte de la seva coneguda oficina-habitatge, ubicada al municipi de Sant Just Desvern, una antiga fàbrica on les sitges existents es reutilitzen com a sales de treball. Un lloc amb cert caràcter escènic que el mateix Bofill defineix en la seva web, com “viure en un entorn en què es va originar la revolució industrial”.

Edifici al carrer Sebastian Bach 18 © Il·lustració de Jaume de Oleza
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.