Dilluns 24, juny 2024
20.2 C
Sant Gervasi
20.1 C
Sarrià
Publicitat

Inici d’obres de la rehabilitació del Turó Parc

Publicat el 30.10.2017 16:30

Notícies del barri

Ajuntament de Barcelona

 • L’Ajuntament de Barcelona comença aquest dilluns 30 d’octubre les obres de rehabilitació del Turó Parc amb una durada prevista de sis mesos
 • El parc incorporarà millores proposades pel veïnat i els comerciants de la zona i posarà en valor el patrimoni natural i escultòric de l’obra de Rubió i Tudurí
 • Les obres consistiran en el buidatge del llac per impermeabilitzar-lo, la consolidació dels camins de sauló i la renovació del verd: pradera, arbustiva i arbrat, millores del reg i la xarxa freàtica, renovació de jocs infantils, mobiliari urbà i nova senyalització

L’Ajuntament de Barcelona comença el proper dilluns dia 30 d’octubre les obres de rehabilitació del Turó Parc al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Les obres tenen una durada aproximada de sis mesos, fins a l’abril del 2018. La inversió prevista en aquest projecte és d’un import de 806.000 euros. Cal recordar que el parc no tancarà durant l’actuació ja que hi ha zones on no s’actua.

Publicitat

El Turo Parc va néixer com a parc d’atraccions el 1912 i va funcionar com a tal fins el 1929. L’any 1934, l’arquitecte Nicolau M. Rubió i Tudurí, aleshores director del Servei de Parcs i Jardins de Barcelona, el va transformar en un espai públic d’ús únicament veïnal. El 2001, l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona va realitzar una restauració integral del parc, incloent-hi la reurbanització dels carrers que l’envolten.

Publicitat

A causa de l’ús intensiu veïnal del parc i de la pèrdua i el desgast dels elements vegetals originals que necessitaven una rehabilitació i un manteniment extraordinaris, s’ha decidit fer un seguit de millores amb la col·laboració ciutadana, recollint propostes del veïnat i del teixit comercial de la zona.

Les actuacions previstes són:

 • Rehabilitació del llac

Atesa la categoria de Parc Històric, es farà una rehabilitació integral del llac per tal de millorar-ne l’estat de conservació, la qual cosa afecta a la flora i la fauna, que s’han vist perjudicades amb el pas del temps. Es farà el buidat del llac amb el trasllat de la fauna a una ubicació temporal i el retorn posterior de les espècies autòctones, un cop finalitzades les obres. Es retiraran les plantes actuals i es plantaran noves plantes de les mateixes espècies que les actuals.

L’actuació al llac consisteix en la impermeabilització del vas perquè no hi hagi fuites, amb la instal·lació de noves bombes de recirculació, quadre de control i filtratge. Alhora, es faran nous paviments i desguassos perimetrals.

 

 

 • Consolidació camins sauló

Tot i que el parc no té grans pendents, sí que hi ha diversos punts on els camins presenten un deteriorament, tant per escorrenties com per l’acumulació d’aigua. Es posarà nou sauló estabilitzat en els camins. Es renovaran 3000 m2.

 • Renovació del verd – Pradera – Arbustiva

Actualment el parc té una quantitat considerable d’arbustiva distribuïda en els diferents parterres. Està previst renovar 3.200 m2 de gespa-prat, millorar els sòls, i la plantació i renovació de 1.800 arbusts. També es reposaran les plantes entapissants.

 • Poda i reposició puntual d’arbrat perdut

El projecte preveu la plantació de nous arbres per reforçar el caràcter verd del parc i recuperar-ne l’important estrat arbori que va tenir en el seu dia. Es plantaran 12 arbres com l’arbre de l’amor (Cercis siliquastrum), til·lers (Tilia europaea), plàtans (Platanus x acerifolia) i alzines (Quercus ilex) per completar alineacions, i es realitzarà la poda per sanejament-neteja de 100 arbres i també es retiraran les palmeres de llavor.

 • Millores en el reg i la xarxa freàtica

Es faran millores d’un 20% de la xarxa de reg més envellida, s’instal·larà xarxa nova de boques de reg i es millorarà l’eficiència de l’aportació d’aigua de reg amb sistemes de control de la xarxa freàtica.

 • Recuperació teatret titelles

Es recuperarà l’antic teatret: es farà una nova tarima per a l’escenari i un mòdul prefabricat. Es preveu una programació estable un cop finalitzin les obres.

 • Renovació de jocs infantils (6-12 anys) i nous jocs generacionals

L’àrea de jocs infantils de 6-12 anys amb una superfície de 120 m2  s’actualitzarà amb nous jocs i tindrà una barana perimetral. També s’incorporaran sis jocs generacionals.

 • Renovació de mobiliari: bancs i papereres

Es farà la substitució de tots els bancs deteriorats, 101 unitats, i de les papereres, 47 unitats.

 • Senyalització dels usos del parc

Es farà la senyalització dels nous horaris del parc: horari d’obertura a les 10:00 hores i fins al capvespre, i dels usos i activitats que estan permeses.

 

Inici de les obres

Amb l’inici de les obres, dels cinc accessos que té el parc quedaran tancats dos d’ells, el del carrer Francesc Pérez Cabrero i el que hi ha a la cantonada del carrer Francesc Pérez Cabrero i el carrer de Josep Bertrand. L’accés al parc està sempre garantit, com a mínim, per dues  portes. Aquests accessos aniran canviant segons avancin les obres d’intervenció i sempre estaran senyalitzats.

Les obres de millora del parc començaran per la zona del llac, que quedarà tancada als usuaris. Desprès s’aniran afegint gradualment zones a l’àmbit d’obres.

El veïnat ja ha rebut els avisos d’escala que anuncien l’inici d’aquesta actuació.

 

Nova àrea de gossos als jardins de Piscines i Esports

El deteriorament d’algunes zones del Turó Parc es deu en part, per la presència de nombrosos animals de companyia. El Turó Parc és un dels jardins històrics més importants de Barcelona, i amb aquesta rehabilitació, es protegirà davant de l’ús molt intensiu de gossos, de manera que es prohibirà l’entrada de gossos.

La nova àrea de gossos del barri estarà ubicada als Jardins de Piscines i Esports. Les seves característiques són que tindrà més de 1.300 m2 , espais d’esbarjo i jocs d’agilitat per als gossos i espais d’estada per als propietaris. Aquesta nova àrea d’esbarjo per a gossos està previst iniciar-la durant la segona quinzena de novembre i les obres tindran una durada d’aproximadament tres mesos i mig. Els gossos podran continuar anant a l’espai habilitat per gossos, com fins ara, entrant directament des del carrer Francesc Pérez Cabrero.

Barcelona aposta per la convivència entre les persones i els animals de companyia, pel respecte als drets dels animals i per oferir-los zones on puguin córrer, jugar i fer les seves necessitats sense generar molèsties. L’objectiu del govern municipal és garantir que com a mínim tots els districtes de la ciutat disposin d’una àrea d’esbarjo per a gossos de 700 metres quadrats o més, a més de crear nous espais i millorar o ampliar els existents, sempre que sigui possible.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.