DESTACATS: no hi ha destacats (no ho veuen els visitants)

Divendres 23, febrer 2024
11 C
Sant Gervasi
10.8 C
Sarrià
Publicitat

L’atribució del domicili conjugal: conflictes en cas de nova parella

"El domicili ha deixat de tenir la consideració de domicili familiar per servir als usos d'una nova unitat familiar"

Publicat el 18.10.2021 7:00

Opinió

Silvia Pinilla

Un dels aspectes que freqüentment generen més polèmica en els processos de divorci o separació és, sens dubte, l’atribució de l’ús del domicili familiar. El Codi Civil de Catalunya regula, a l’article 233-20 i següents, la normativa específica catalana en la matèria que tractem a continuació. A la pràctica, ens trobem que l’atribució de l’ús del domicili depèn, en gran manera, del progenitor que ostenti la guarda i custòdia dels fills menors, a qui s’atribuirà, de forma preferent, l’ús del domicili.

Publicitat

La cosa canvia quan la custòdia dels fills és compartida o quan parlem de divorcis sense fills o amb fills majors d’edat. En el cas que la custòdia sigui compartida, haurà de discutir-se si hi ha algun cònjuge que necessiti preferentment l’ús de l’habitatge, tot tenint en compte la titularitat de l’immoble. De la mateixa manera, en els processos de divorci amb fills majors d’edat o sense fills, es valorarà si alguna de les parts té més necessitat de fer ús de l’immoble i, per descomptat, es valorarà a qui pertany l’immoble.

Publicitat

Tot i això, hem de dir que, en l’actualitat, la tendència és que l’adjudicació de l’ús del domicili es realitzi en la majoria dels supòsits, de forma temporal, i són excepcionals els casos en els quals s’atribueix el domicili indefinidament.

Per aquest motiu, en els últims anys, molts tribunals han començat a valorar la possibilitat d’extingir l’ús de l’habitatge familiar atribuït en un procés anterior, per convivència amb una nova parella. I això, per considerar la convivència de la nova parella, el domicili ha deixat de tenir la consideració de domicili familiar per servir als usos d’una nova unitat familiar. En aquest sentit es va pronunciar el Tribunal Suprem en una Sentència del 2019, de la qual han seguit un elevat nombre de sentències en la mateixa línia.

Malgrat això, s’haurà de tenir molt en compte si l’allotjament constitueix la residència habitual de fills menors, així com haurà de proporcionar-se un habitatge que cobreixi les necessitats d’habitatge d’aquests menors. Per això, s’ha d’analitzar cada cas en concret, a part de valorar les causes per les quals es va atribuir l’ús del domicili inicialment, així com les causes que s’al·leguin per sol·licitar-ne l’extinció mitjançant el procediment de modificació de mesures.

Silvia Pinilla és advocada a Alonso-Cuevillas Advocats i Economistes

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.