Societat
El Jardí
- Pressupostos participatius: què demanen els veïns de Sarrià-Sant Gervasi?
- Els alumnes de Sarrià-Sant Gervasi, els que menys van a l’escola caminant o en bicicleta
L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que intervindrà en 42 quilòmetres de carril bici en els pròxims anys, amb l’objectiu de millorar la connectivitat a la ciutat. Tanmateix, cap de les intervencions es durà a terme a Sarrià-Sant Gervasi, on el veïnat reclama diverses mesures per incrementar la mobilitat activa al districte.
Segons informa el consistori, les reformes per optimitzar la infraestructura ciclista de Barcelona se centraran en “punts llargament reclamats per les persones usuàries de bicicleta”. Pel que fa als nous trams de bici, destaca, principalment, la construcció d’un nou carril bidireccional de 6,6 quilòmetres a Montjuïc, que, segons està previst, serà una realitat a principis del 2027 i discorrerà entre la Font Màgica i el Poble-sec.
A banda, l’Ajuntament també té l’objectiu de configurar un eix ciclista entre el litoral i el districte de Gràcia, que, alhora, permeti connectar la Barceloneta amb l’Eixample. Per fer-ho, es construirà un nou carril bici al Passeig de Joan de Borbó, entre el carrer de la Maquinista i la plaça d’Idrissa Diallo i Via Laietana, en el marc de les obres d’urbanització ja en marxa. En aquest sentit, l’actual renovació dels Jardinets de Gràcia també incorpora una petita actuació de 75 metres, amb l’objectiu de millorar la connectivitat entre l’Eixample i Gràcia. El nou carril bici es construirà a Passeig de Gràcia, entre l’Avinguda Diagonal i el carrer de Bonavista.
El districte amb menys mobilitat escolar activa
Pel que fa al districte de Sarrià-Sant Gervasi, darrerament s’han construït nous carrils bici, com el de la Via Augusta, que va ser la proposta guanyadora de la primera edició dels pressupostos participatius durant el mandat d’Ada Colau. Més endavant, el març del 2024, el consistori socialista va confirmar que el tram de bici entre Ganduxer, les Tres Torres i el carrer Dolors Monserdà, a Sarrià, es mantindria tal com l’havia executat el govern d’Ada Colau, la qual cosa va ser rebuda favorablement pel veïnat.
Enguany, entre les gairebé 200 propostes presentades pels veïns de Sarrià-Sant Gervasi en el marc dels pressupostos participatius, els carrils bici tornen a ser un dels principals reclams. Concretament, el veïnat demana ubicar un carril bici al carrer Balmes, impulsar carrils bici bidireccionals als carrers Fontcoberta i Capità Arenas, millorar la seguretat i convivència de la mobilitat en bicicleta de Via Augusta, entre Vergós i Ganduxer, i crear un carril bici paral·lel a la carretera de Sant Cugat a Vallvidrera. Molts d’aquests reclams han sigut descartats en la primera fase d’avaluació dels pressupostos participatius.
Cal tenir en compte que Sarrià-Sant Gervasi és un dels districtes amb més densitat de centres educatius d’Europa. Concretament, Sarrià és el barri que compta amb una concentració més alta d’escoles a Catalunya: cada dia es desplacen més de 40.000 alumnes a les hores d’entrada i sortida dels centres. També venen molts alumnes que no són residents al districte, el que ajuda a explicar aquestes xifres. Tanmateix, continua sent un dels districtes de la ciutat amb menys desplegament de carrils bici i els alumnes de Sarrià-Sant Gervasi són els que menys van a l’escola caminant o en bicicleta. A la seva orografia complicada, amb moltes costes, se li sumen unes infraestructures de mobilitat centrades en el vehicle motoritzat.
És per tot això que, el juny del 2022, diversos membres de la comunitat educativa del districte van decidir unir-se per constituir la Xarxa de la Mobilitat Escolar de Sarrià. L’entitat, formada pels representants de 14 centres educatius de Sarrià, té la voluntat de lluitar per una mobilitat més sostenible. La primera demanda concreta de la xarxa va ser la petició al Districte de Sarrià-Sant Gervasi de la creació d’una Taula de Mobilitat Escolar, formada per entitats, associacions i grups polítics amb representació al districte. La proposició, presentada per ERC, es va aprovar el mes de maig de 2024, amb el vot a favor de tots els partits polítics, excepte el de Vox.