Publicitat

L’ametlla amarga i els seus usos en oli per a la pell o ratafia d’ametlla verda

A Catalunya existí el costum de menjar ametllons, quan l’ametlla és encara verda, però cal ser molt mesurat

spot_img

Publicat el 23.2.2022 6:30

Cuina i Nutrició

Fra Valentí Serra de Manresa

L’ametller (llat., Pru- nus amygdalus) és un arbre que, des de temps immemorial, gaudeix de molta estima en la tradició agrícola i remeiera de Catalunya. Pel que fa al conreu dels ametllers, els antics hortolans caputxins escriviren: “L’ametller s’adapta fàcilment a sòls de naturalesa molt diversa i solament vegeta malament en els terrenys argilencs, prefereix els terrenys secs fins i tot quan siguin pedregosos i eixuts. És un arbre que proporciona bons rendiments, i floreix molt primerenc. El fruit, ametlla, és de sabor agradable, nutritiva i emulsiva, i amb ella es prepara l’ametlada, que és una beguda refrescant composta de llet d’ametlles i sucre” (La huerta de San Francisco, 54-55).

Publicitat

L’ametller produeix una bellíssima flor blanca, o lleugerament rosada i és un dels primers arbres en florir i, per això, força sovint es veu afectat per les gelades. En arribar l’estiu, quan s’asseca la drupa, o fruit, del seu pinyol s’extreu l’ametlla.

Publicitat

A Catalunya existí el costum de menjar ametllons -quan l’ametlla és encara verda- però cal ser tanmateix molt mesurat, ja que si les ingerim amb excés podria ser nociu per a l’organisme. D’ametlles n’hi ha de dolces (llat., Amygdalus communis) i d’amargues (llat., Amygdalus amara), i ambdues són molt riques en olis, especialment l’ametlla amarga, que conté una gran proporció d’amigdalina. La gran experta en herbes remeieres i en medicina monàstica Santa Hildegarda de Bingen (†1179), doctora de l’Església, escriví que les ametlles crues són aptes per a guarir les malalties pulmonars; vegeu S. Hildegardis abbatisae Opera omnia, Liber tertius, Parisiis 1882, De arboribus, “De amygdalo” (P. L. 197, cols. 1225-1226). Els antics apotecaris amb l’oli d’ametlla amarga solien fer-ne uns preparats per a les malalties de la pell i guarir les cremades. A més, se solia donar oli d’ametlla com a vermicida per tal d’eliminar els cucs intestinals i afavorir la digestió.

Els frares, per guarir el mal d’estómac i afavorir la digestió, preparaven la Ratafia conventual d’ametlla verda que feien així: “Per una meitadella posarás una lliura de sucre, una lliura d’ametlles picades —ab clofolla y tot— y canyella, tot a dins una garrafa y se posa a sol y serè durant quaranta dies. Després se colará tot y assó se té per a remey. Prô per fer ratafia ab nous, se posen les nous ab la pell verda a trossos y pela de codony” (BHC, Receptes, s. f.).

A l’article vinent us parlaré, si Déu vol, de l’avellaner i les seves propietats.

Fra Valentí Serra és arxiver dels Caputxins de Sarrià

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Quatre segles de vida caputxina

Fra Valentí Serra ofereix una obra que explica la història de l'orde caputxí a través de les seves experiències i vicissituds, apropant-nos a una realitat religiosa que vetlla i influeix a la nostra societat

L’alfàbrega: propietats i usos

És una planta remeiera molt digestiva i, alhora, és activadora de les vies respiratòries

Les figues: propietats i usos

És una fruita particularment recomanable en moments d’esgotament físic i emocional puix que la seva ingesta estimula la concentració

Els secrets de la cuina caputxina

Fra Valentí Serra de Manresa publica "Missa et mensa. Secrets de la cuina de convent", un volum de caràcter divulgatiu que recull receptes de l'antiguitat
spot_img

El carrer d’Amigó canvia de sentit a partir de diumenge per reduir les afectacions al trànsit de les obres de l’L8

L’actuació forma part del dispositiu de mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya de cara al tall del carrer de Muntaner entre Laforja i Marià Cubí a partir del 10 d’agost

L’Institut Tècnic Eulàlia commemora el seu centenari amb actes a l’escola i en diversos indrets emblemàtics de Barcelona

La celebració es clourà amb una trobada festiva d’antics alumnes i professors el dissabte 24 d’octubre de 2026

Estudiants de l’EUSS presenten un nou monoplaça elèctric amb aerodinàmica perfeccionada

Una versió millorada del monoplaça elèctric, amb un 260% més d’eficiència aerodinàmica i que mira cap al futur de la competició: així és el nou vehicle desenvolupat per l’equip d’EUSS MotorSport

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]