20.3 C
Sant Gervasi
| Diumenge 19 de setembre de 2021 |
Publicitat

Les veus dels arbres

Publicitat
Publicitat

Especial Sant Jordi

Jesús Mestre

Els arbres són un dels elements més destacats del paisatge i tenen un paper determinant en equilibrar els diversos ecosistemes de la Terra; contribueixen d’una manera decisiva en la salut de l’atmosfera, en alliberar gran quantitat d’oxigen. També eviten l’erosió del sol, les seves fulles fertilitzen la terra i col·laboren en el manteniment de la biodiversitat, ja que acullen i donen vida a milers d’organismes.

Les veus dels arbres és un llibre on la seva autora, la Pepa Tort —col·laboradora de la revista— ens fa entrar i gaudir del món dels arbres, els éssers vius més grans que viuen al nostre planeta. Ho fa a partir de 89 arbres singulars que es poden trobar a la Cerdanya i l’Alt Urgell, entre Puigcerdà i la Seu d’Urgell. Compte amb la col·laboració de la fotògrafa Adriana Olsina, que aconsegueix unes fotografies espectaculars d’un tema que dóna per molt, del dibuixant Eduardo Saiz creador de les portadelles de cada etapa de l’itinerari amb uns dibuixos de caràcter naturalista, i l’ajuda d’uns plànols detallats fets per l’editorial Piolet, que permeten localitzar cada un dels arbres. Així, el llibre també funciona com una guia, com un catàleg d’exposicions per un dels paisatges més bonics i feréstecs del país.

Pepa Tort, biòloga de formació, descriu amb gran precisió científica cada arbre i els il·lustra amb històries i llegendes populars que poden encabir. Sense menysprear els seus valors o la seva dimensió espiritual, ja que l’arbre també és símbol de la fertilitat, la prosperitat i la vida. Quan esdevenen molt vells passen a formar part de la història del lloc on habiten que els preserven com a referent del poble o de la comunitat.

Les veus d’aquests arbres expliquen velles històries del seu entorn ambiental, cultural i històric i ens poden ajudar a adquirir actituds de respecte i protecció envers el seu futur incert.

L’avet de ca l’Arderiu, a Das. Fotografia de Adriana Olsina

Aquest llibre es pot trobar a les següents llibreries:
Oryx, al c. Balmes 71
Altaïr, a la Gran Via, 6161
Llibreria Hernández, Plaça Sarrià
Llibreria Quera, carrer Petrixol
Editorial Piolet: https://www.editorialpiolet.com/online/index.php?route=product/product&product_id=488

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.