Dimecres 24, abril 2024
8.4 C
Sant Gervasi
8.3 C
Sarrià
Publicitat

L’IQS celebra 110 anys d’emprenedoria en la indústria química i farmacèutica

L'Institut Químic de Sarrià acull una exposició retrospectiva fins al març del 2023 amb empreses nascudes al centre

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Educació

El Jardí

Quina és la fórmula magistral de l’emprenedoria? Aquesta és la pregunta a la qual ha volgut donar resposta l’Institut Químic de Sarrià (IQS) amb una exposició oberta al públic fins al març del 2023 per a posar en valor els 110 anys d’emprenedoria de la institució universitària. Des d’aquest prisma, l’exposició ‘La fórmula magistral de l’emprenedoria: 110 anys d’emprenedoria’ visualitza els valors necessaris per a trobar la fórmula perfecta. Ho ha a través de l’anàlisi de més de 400 iniciatives empresarials impulsades per exalumnes del centre.

Publicitat

L’estudi fet mostra que actualment passen menys anys des de la graduació de l’emprenedor a la creació de la seva primera empresa. “Gairebé el 40 % de les iniciatives establertes al segle XX s’han creat entre l’any de graduació i els cinc posteriors, rebaixant la mitjana de 12 a 10 anys”, afirma Jordi Arbusà de IQS Tech Factory. Quant a la radiografia de les empreses generades per membres de IQS, la grandària de l’empresa ha crescut en l’última època, on el 46 % té més de 50 persones en plantilla, amb una mitjana de 15 professionals per empresa.

Publicitat
Exposició retrospectiva a l’Institut Químic de Sarrià © IQS

“És un fet que l’esperit emprenedor forma part de l’ADN de la institució universitària des de la seva creació i l’exposició així ho demostra”, assegura Roser Grau, Manager de IQS Tech Factory. En aquest sentit, Grau explica que un element diferenciador clau del centre universitari i de IQS Tech Factory és disposar de talent procedent de les dues escoles de l’IQS: Engineering i Management. La mitjana d’ingressos per start up IQS és de prop de dos milions i mig d’euros, mentre que han augmentat significativament les MedTech tant en sector devices com en sector pharma i tota empresa relacionada amb les TIC, en detriment de les empreses de compravenda i distribució.

Exposició retrospectiva a l’Institut Químic de Sarrià © IQS

Des del 1916 l’IQS ha estat centre universitari de referència i “entre l’alumnat, la creació de noves empreses ha estat una constant”, assegura Jordi Arbusà. Si bé és cert que, en els últims 20 anys, la creació de noves empreses per part de persones graduades de l’IQS ha estat exponencial i en disciplines més diverses, degut a les 24 titulacions que imparteix el centre, ja durant la segona meitat del segle XX l’Institut Químic de Sarrià va contribuir clarament a posicionar la potent indústria química i farmacèutica catalana a tot el món.

Una exposició per interactuar

L’exposició retrospectiva mostra, entre molts altres aspectes, l’evolució dels projectes emprenedors de IQS i com han sabut aprofitar les oportunitats segons el context socioeconòmic, ja sigui l’inici de la democràcia després de la dictadura, o els anys previs a esdeveniments esportius com el Mundial de Futbol o els Jocs Olímpics de Barcelona del 1992.

Exposició retrospectiva a l’Institut Químic de Sarrià © IQS

El públic visitant pot interactuar amb l’exposició a través d’una dinàmica on indicar el grau de prioritat dels criteris d’innovació, retorn econòmic, sostenibilitat i impacte social a l’hora de crear una empresa.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.