Cuina i Nutrició
AMIC
Les llavors de xia provenen d’Amèrica Llatina, concretament de Mèxic, Guatemala, Hondures i El Salvador i ja la usaven els asteques fa milions d’anys per les seves propietats i els seus beneficis. De fet es diu que els guerrers s’alimentaven tan sols amb un parell de cullerades d’aquest aliment i eren capaços d’aguantar lluitant tot el dia, doncs, no en va, la paraula xia significa en el llenguatge maia, força.
Actualment, la Xia s’ha incorporat a la nostra gastronomia per a afegir-se a postres o amanides, perquè s’ha descobert que és un superaliment que conté moltes propietats beneficioses per al nostre organisme. Entre elles:
- Controla la tensió arterial
- Combat el restrenyiment, pel seu alt contingut en mucílags
- Actua d’antiinflamatori, per la qual cosa alleuja processos d’artrosis i artritis
- Té efecte saciant.
- Prevé la retenció de líquids pel seu alt contingut en fibra
- Protegeix el cor pels seus àcids Omega 3
- Redueix els nivells de colesterol dolent
- Prevé problemes vasculars
- Augmenta la vitalitat
- Aporta molt calci, per la qual cosa prevé l’osteoporosi. Ens proporciona el 18% de la dosi diària recomanada.
- És antioxidant, retardant l’envelliment i combatent els radicals lliures. Tres vegades més que els nabius, per exemple.
- És apte per als celíacs, perquè està lliure de gluten.
- Les seves fulles directament aplicades sobre cops o contusions actuen d’analgèsic local.
Però com qualsevol aliment, en grans proporcions, també provoca efectes negatius per a la nostra salut, ja que d’excedir-nos provocaríem malestars gastrointestinals entre altres. També cal saber, que de les llavors, és de les quals té una major aportació calòrica, i que si estàs prenent algun anticoagulant, no has de menjar-ne, perquè augmentaries el risc de sofrir hemorràgies.