Dimecres 06, desembre 2023
8.2 C
Sant Gervasi
8.1 C
Sarrià
Publicitat

Manifestacions i concentracions. Què diu la legislació?

Què passa si com a ciutadans participem en una manifestació espontània o no comunicada?

Publicat el 13.10.2019 14:25

Seguretat

Xavier Boned (Mossos d’Esquadra)

Els propers mesos poden ser importants pels diferents esdeveniments socials, polítics i judicials que marquen l’actualitat informativa. Hem cregut convenient recordar què diu la legislació sobre les manifestacions i les concentracions i sobre com hem d’actuar com a ciutadans si participem en aquests esdeveniments?

Publicitat

En cas de voler fer una manifestació o concentració de persones, la llei disposa que cal informar-ne l’Administració per mitjà d’un escrit de comunicació. El termini per presentar-lo és de 10 dies abans, com a mínim, i 30 dies abans com a màxim. Si hi ha causes extraordinàries que justifiquin la urgència de la celebració de l’acte, l’escrit de comunicació es pot presentar amb una antelació mínima de 24 hores.

Publicitat

El particulars sempre hauran de fer el tràmit presencialment. Les empreses, entitats i altres col·lectius l’han de tramitar per internet. La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació. En cas de tramitació per internet, cal accedir a la pàgina inicial de la web de mossos i emplenar un dels formularis que apareixen a l’apartat ‘comunicació de manifestacions’.

En cas de tramitació presencial, cal emplenar un dels formularis que trobareu a l’apartat “comunicació de manifestacions” de la pàgina web de mossos i presentar-lo a qualsevol registre de l’Administració, d’acord amb l’article 38.4 de la Llei 30/1992.

En compliment de l’article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, amb la finalitat de gestionar les comunicacions de reunions i manifestacions que es tramiten, les dades de caràcter personal s’inclouran al fitxer “Comunicacions del dret de reunió i manifestació” de la Direcció General d’Administració de la Seguretat. La persona afectada pot exercir els drets d’accés, rectificació, oposició i cancel·lació davant la persona responsable del fitxer, el director general d’Administració de Seguretat, carrer de la Diputació, 355, 08009 Barcelona.

Però, què passa si participem en una manifestació espontània o no comunicada? La policia ha de vetllar per la seguretat de les manifestacions, hagin estat comunicades o no. També té la potestat de sancionar administrativament els responsables o caps visibles de les concentracions o manifestacions no comunicades. El dret de manifestació és un dret constitucional i podem participar-hi sempre que sigui de manera pacífica. Un bon consell a seguir, però, és que quan una manifestació derivi en actes de violència, destrosses o aldarulls ha arribat el moment de marxar. Hem de pensar que la policia té l’obligació de fer compatible el legítim exercici del dret de reunió dels assistents amb el dret de circulació de la resta de ciutadans, valorant, en el cas que fos adient, si cal dur a terme actuacions pròpies d’ordre públic. Aquestes actuacions sempre es regiran pels principis d’oportunitat, proporcionalitat i congruència.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.