Cultura
Eduard Sant Chalois (@Eduard_Sant)
Just un any després de veure’s obligats a tancar el local per culpa de la declaració d’estat d’alarma, el passat dilluns 8 de març, la sala Luz de Gas va tornar a obrir les portes per acollir un concert.
Tal com us vam avançar, el motiu d’aquesta reobertura de la mítica sala del Carrer Muntaner és puntual per acollir durant el mes de març set concerts del cicle Som Aquí. Amb un aforament reduït a 200 persones i les barres tancades, aquest cicle organitzat per la promotora musical SunMusic amb el suport inevitable de l’ICEC, busca conscienciar i denunciar les violències masclistes i acompanyar, des de l’altaveu dels escenaris, les dones que han vist agreujada la seva situació de vulnerabilitat i dels seus fills i filles, per culpa del confinament domiciliari, l’aïllament social i la convivència contínua amb l’agressor.
Coincidint amb el Dia Internacional de la Dona Treballadora, Maria del Mar Bonet va ser escollida per inaugurar Som Aquí. Després d’una introducció del cicle i de les paraules de benvinguda per part de Laura Durán de SunMusic, Maria del Mar Bonet, vestida de negre, va aparèixer a sobre un escenari de color violeta acompanyada d’un vell col·laborador, el pianista i acordionista Dani Espasa. Tots dos van ser rebuts amb una forta ovació que va ser corresposta per la mateixa cantant mallorquina.
Per l’ocasió, Maria del Mar Bonet va preparar un repertori especial pel dia i la temàtica del cicle girant entre dos nexes en comú: la poesia i les dones. Al llarg dels noranta minuts de duració, el concert es va dividir en tres franges ben marcades. La primera va estar dedicada exclusivament a poetesses que Maria del Mar Bonet admira i ha musicalitzat al llarg de la seva carrera. Va començar la vetllada amb el seu bell clàssic Nosaltres Les Dones que forma part del seu treball del 1977 “Alenar”. Aquest tema parteix del poema de la poeta finlandesa d’origen suec Edith Södergam. A continuació, les paraules de Rosalía de Castro amb Ombra Negra, les de Maria Mercè Marçal –Cançó del Bes Sense Port, Cançó de la Bruixa Cremada i Cançó de Fer Camí- i la poetessa mallorquina Maria Antonia Salvà amb La Petxina i Cel d’Horabaixa, van fer gaudir els espectadors presents.
A continuació, Maria del Mar Bonet i Dani Espasa van encetar la segona part del concert en poemes masculins dedicats a dones. Van sonar Homenatge a Teresa del bon amic i admirat Ovidi Montllor, Epigrama de Salvat Papaseït que Toti Soler va musicalitzar, Costa Llobera amb La Boja del Camp de Marina i Blai Bonet amb una deliciosa Cançó de l’Amor Petit.
Així mateix, Maria del Mar Bonet va fer una aclucada d’ull als seus seguidors recuperant temes propis com van ser Mercè, Jardí Trencat i Què Volen Aquesta Gent. Aquesta última, segons va afirmar la cantant mallorquina, la cantarà fins que els presos polítics o a l’exili no assoleixin la llibertat.
Finalment, La Balenguera va servir per acomiadar aquesta vetllada sota l’amenaça del toc de queda que s’anava apropant a les ments de tots els presents. Com a tall d’anècdota, Maria del Mar Bonet va dedicar un tema Carme Forcadell, una de les moltes autoritats presents, fent arrencar a continuació els crits de “Llibertat”.
En definitiva, un molt bon concert inaugural del cicle Som Aquí on Maria del Mar Bonet no només va demostrar la bona sintonia amb Dani Espasa sinó també que està gaudint d’un bon moment artístic.