Publicitat

Menjar sense sal però amb tot el gust

Avui en dia ingerim molt més sodi del que és recomanable. Un 80% es troba en aliments que són rics en sal de manera natural.

spot_img

Publicat el 30.1.2020 8:18

Cuina i Nutrició

Anna Vilarrassa

La sal és un dels condiments més utilitzats a la cuina, ja que potencia el sabor dels aliments que cuinem. Tot i que també és el primer que es retira de la dieta de les persones amb hipertensió arterial. 

Publicitat

La hipertensió arterial és un problema bastant habitual entre les persones grans. Sol ser una situació crònica i constitueix un factor de risc cardiovascular important. També es recomana controlar el consum de sal en cas d’insuficiència renal o de patir problemes cardiovasculars.

Publicitat

Quins són els aliments que aporten més sal? Què hem de vigilar per seguir una dieta baixa en sal? I el més important, com podem cuinar amb sabor però sense sal? 

Quantitats diàries recomanades

El sodi és un element important. Aporta sabor als nostres plats i també el necessita el nostre organisme per dur a terme algunes de les seves funcions habituals.

El problema és que avui en dia ingerim molt més sodi del que és recomanable. Bastant més que els 5 grams de sal diaris que recomana la OMS. I que equivalen a una culleradeta de postres de sal.

On s’amaga tota aquesta sal?

El primer que hem de saber és que només un 20 % del total de la sal que ingerim al dia prové de la sal que fem servir a la cuina. El 80 % restant la trobem en aliments que són rics en sal de manera natural i en d’altres que porten sal afegida en el procés de producció. 

Per tant, haurem de posar una especial atenció en tots aquests aliments:

Conserves de peix i peix fumat

Olives, embotits, salsa de soja

Formatges 

Xips i fruita seca salada

Tot tipus de plats preparats: pizzes, salses, sopes, pans de motlle…

Galetes o cereals d’esmorzar

Com reduïm la sal a la cuina?

De fet, només hi ha una manera de reduir la sal a la cuina: no fer-ne servir. I no afegir-ne posteriorment, quan amanim els plats que hem cuinat. Així doncs, com podem alegrar un plat cuinat sense sal? 

El primer que podem fer és amanir bé tots els plats per potenciar-ne el sabor. L’oli d’oliva de primera premsada en fred és molt saborós i tot sol ja millorarà molt el sabor dels plats.

Però a més podem fem servir herbes aromàtiques (menta, julivert, alfàbrega, orenga, anet…) o espècies (comí, pebres, cúrcuma…) per fer vinagretes amb vinagres suaus o suc de llimona. Així tenim més varietat de sabors.

Les espècies i herbes aromàtiques també les podem fer servir per cuinar plats com ara guisats de llegums, carns o peixos, ja sigui a la cassola o al forn. O afegir a l’últim moment una picada de fruita seca i all.

Les salses per acompanyar la pasta o l’arròs també és millor que les fem a casa. Un bon sofregit amb ceba, all i pastanaga és una base excel·lent per potenciar-ne el gust. En podem fer una bona quantitat amb tomàquet ben madur i guardar-la en conserva o al congelador.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Com és millor menjar la fruita? Beneficis de menjar-la verda

Quan es torna madura alguns nutrients ja s'han descomposat per l'efecte de l'oxidació

La Festa Major: esport, menjar i cultura

La Bonanova ha recuperat la tradició del pregó, a càrrec de Víctor de MasterChef, i també ha exhibit la dansa
spot_img

Fotogaleria: Arrenca la Festa Major del Farró

La cercavila de 600 i el pregó d'Alberto Marini han donat el tret de sortida a la festa que s'allargarà fins el 14 de setembre

Clíniques Mi, el primer centre de l’estat espanyol que obté el màxim reconeixement internacional per l’atenció al càncer de pulmó

La clínica de les Tres Torres és distingit amb l'IASLC Cancer Care Team Award, i s’afegeix així a una llista exclusiva de centres de referència mundial

Festa Major del Farró 2025: el programa amb totes les activitats

Del 6 al 14 de setembre el barri s'omplirà d'activitats per a totes les edats pensades per fer comunitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]