Dissabte 10, maig 2025
15.9 C
Sant Gervasi
15.9 C
Sarrià
Publicitat

Els menuts i la cuina d’aprofitament

Cada poble té la seva pròpia tradició en preparar aquesta mena de menuts

spot_img

Publicat el 29.1.2019 9:30

Cuina de convent

Fra Valentí Serra

Publicitat

L’austeritat a taula viscuda en bona part dels convents de mendicants, especialment els de tradició franciscana, quan hi havia la possibilitat de menjar carn els dies no penitencials, aquesta, solia ser de la més baixa qualitat; és a dir, els menuts del bestiar sacrificat en els escorxadors de les poblacions, o sigui, una cuina d’aprofitament. A la cuina conventual i pairal hi trobem nombrosos plats fets amb els menuts: peu i tripa, pota i morro, ventre i llengua i els peus de porc, que és una menja gelatinosa molt estimada en la nostra tradició i pel que fa a la cua de bou guisada amb vi, i els peus de porc a la brasa acompanyats de romesco és una menja gustosa i excel·lent!

Publicitat

En la tradició culinària de convents i monestirs els dies de carn, no penitencials, era força comú cuinar els menuts de l’aviram, del corder o del bou, especialment l’entranya de bou o de vedella guisada o bé rostida a la graella, que tot i ser molt fibrosa és de gust excel·lent. Fou molt apreciat en els àpats festius el “cap i pota” de vedella, especialment la llengua de vedella, que és de textura dura i ferma, molt agraciada en vitamines. Pel que fa a la tripa –en castellà, “callos”– se solia cuinar la tripa de vedella, tot i que els convents i monestirs els frares preferien menjar les dels corders, ja que aquestes són més fines al paladar.

Cada poble té la seva pròpia tradició en preparar aquesta mena de menuts. Són molt famoses la tripa “a la romana”, “a la napolitana” i, sobretot, “a la catalana” i “a la madrilenya”. A Castella, la tripa guisada -és a dir, els “callos”- són de gust força picant, acompanyats de xoriço, i se solen servir acompanyats de cigrons; justament, un dels plats més consistents de la cuina conventual són els cigrons amb botifarra negra, ceba i pinyons.

Dels nombrosos plats d’aquesta cuina d’aprofitament, destaquen sobretot les despulles de l’aviram guisades a la cassola, que els antics caputxins cuinaven així:

“Una volta netes i ben escaldades les despulles de l’aviram, les has de posar dins d’una cassola amb llard, alls, bolets confitats, farigola i llorer. Tot seguit hi has d’afegir el brou que ja tindràs a punt i també alguns naps sofregits que hagin agafat una mica de color a la paella i ho salpebraràs. Ho deixaràs coure, en trauràs el greix i ho presentaràs al refetor amb mica julivert picat” (APCC, Receptari, s. d.) Aquesta recepta, segurament anterior a l’època napoleònica, ja que no esmenta encara les patates, avui ens pot ajudar encara a reeixir en cuinar plats de bon nodriment i molt econòmics i, a la vegada, pot contribuir a instruir-nos en l’art d’aprofitar la resta dels plats sobrers dels menjars anteriors. En aquest sentit, ja en el llunyà any 1745 el religiós franciscà Fra Joan Altamiras va publicar un “nuevo arte de cocina sacado de la experiencia económica” per tal d’instruir els cuiners de les comunitats monàstiques i religioses en un novell art de saber aprofitar el màxim les menges, especialment els menuts, la tripa, la ronyonada i el moll de l’os. A l’article vinent us parlaré, si Déu vol, sobre els guisats de carbassa.

Fra Valentí Serra de Manresa és arxiver dels caputxins

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí. Entre tots garantirem el futur de la publicació!

Notícies relacionades

Apagada elèctrica a Catalunya, apagada comunicativa a les institucions

"Els missatges van ser tardans, dispersos i, sovint, mancats d'indicacions concretes": l'opinió de Marta Royo

En quin percentatge ens afecta el Fengshui?

"El Fengshui ens afecta? Sí, i tant. Determina la nostra vida? No al 100 %, però sí en una tercera part": l'opinió de Glòria Vilalta

A Sarrià el temps també és or

"Als CAPs existeix un sistema telefònic pervers que permet tenir el client esperant ser atès molt més temps del que seria raonable": l'opinió de Miquel Saumell

Sant Jordi i el dodo

Sant Jordi recupera el seu vigor reivindicatiu amb la manifestació convocada per Sant Jordi per la Llengua
spot_img

Entitats veïnals denuncien el bloqueig de l’Ajuntament a demandes dels pressupostos participatius

Diverses associacions de la ciutat han presentat una queixa formal a la Sindicatura de Greuges

Les actualitzacions en obres de millora copsen els darrers consells de barri celebrats al districte

Alguns dels temes més debatuts han estat la Biblioteca de Sarrià, la plaça Adrià i la Casa Tosquella

Així era Sarrià-Sant Gervasi al segle XX

La sèrie "Recapturant" explica l'evolució del districte a través de la fotografia històrica

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí