26.5 C
Sant Gervasi
| Dimecres 18 de maig de 2022 |
Publicitat

Montserrat Puig, Medalla de la Dona 2019

Núria Carrera va definir en tres "R" el perfil de Puig: rebel, resilient, referent.

Publicitat
Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Societat

Jesús Mestre

La Medalla de la Dona és una iniciativa singular del Consell de Dones de Sarrià-Sant Gervasi, que no té paral·lelismes a cap altre districte de la ciutat. El 6 de maig és va entregar a l’assistent social i periodista Montserrat Puig i Mollet, en un acte emotiu i molt ben conduït per Núria Carrera, a l’auditori de Vil·la Urània, que es va omplir per l’ocasió. Carrera va definir en tres “R” el perfil de Puig: rebel, resilient (o resistent), referent.

Montserrat Puig, terrassenca de naixement però vinculada al districte mitjançant l’escola Tàber i Catalunya Ràdio, és activista, assistenta social i periodista. De jove, a finals del franquisme, va militar a la Lliga Comunista Revolucionària i va ser empresonada per la seva acció política. Es va graduar com a assistenta social i va treballar els anys setanta al barri de les Cinco Rosas, a Sant Boi de Llobregat. Va fer després la carrera de Ciències de la Comunicació, a la Universitat Autònoma, on va tenir com a professora a Muriel Casals. Com a periodista ha treballat a RTVE a Barcelona (Miramar), Catalunya Ràdio i Catalunya Música.

Publicitat

L’acte va reunir moltes intervencions: primer els polítics, Joan Manel del Llano i Jordi Martí, després les representants de les entitats que han proposat la candidatura, Rosa Castells per Dones Fem i Rosa Fernández, del Lobby de Dones, que van donar pas a la intervenció de la mateixa Montserrat Puig. Va dir, entre altres coses, que tant com assistenta social com a periodista, s’ha d’escoltar sempre sense prejudicis: obrir les orelles, reflexionar i després escriure o comunicar. La seva germana Teresa (són nou germanes i tres germans!) va fer un perfil familiar i íntim de Montserrat, de qui va destacar que és una supervivent i una gran lluitadora.

Els parlaments dels polítics i de les representants de la candidatura. © Carolina Garcia

La Gina, neta de Montserrat, va obrir una pausa entre parlaments tot interpretant dues peces de violí, acompanyada al piano per Dani Garcia. El següent bloc d’intervencions van ser les de dues companyes assistentes socials, que van viure amb ells les dures condicions del barri de les Cinco Rosas. Va seguir el missatge de Montserrat Minobis, amb qui Puig ha compartit molta música i molta ràdio. Juntes van col·laborar en la creació de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADP): Minobis va ser la primera presidenta (1994-2002) i Puig la segona (2003-2007). La darrera intervenció, la de Marta Corcoy, va servir per donar relleu a la important tasca que encara Puig està fent a l’ADP, cosa que dóna una darrera pinzellada al seu perfil, el de feminista i activista pels drets de les dones. Com deia Carrera a l’inici de l’acta, per les dones és molt important tenir referents, i Montserrat Puig n’és un.

Teresa Puig fent el ferfil familiar de Montserrat. © Carolina Garcia
Publicitat

L’acta va tenir un final musical: Maria Teresa Vert, acompanyada al piano per Dani Garcia, va cantar tres emotives peces d’òpera, molt celebrades pel públic. El Consell de la Dona de Sarrià-Sant Gervasi ha trobat aquest any una “dona de medalla”. Cal començar a treballar les candidates de cara l’any vinent.

El petit concert de la Gina. © Carolina Garcia

 

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.