Economia Social i Solidària / Sostenibilitat
Enric Capdevila, Comunalitat La Drecera
A la serra de Collserola tenim pagesia, productors i elaboradors artesans que produeixen aliments de primera qualitat, que contribueixen a reforçar el teixit comunitari, agroecològic i artesà del territori. La majoria s’han enxarxat per fer arribar el seu producte de proximitat de forma directa o en un circuit curt; per poder fer la distribució i comercialització han creat la marca DeCollserola (www.decollserola.cat).
Aquests productes són fruita i verdura ecològica, i productes elaborats (conserves, dolços artesanals, cerveses, vins, caves, begudes fermentades, sucs, olis d’oliva, mel i derivats). Els elaboren seguint els principis de l’economia social i solidària, a destacar:
- Agricultura ecològica: tenen cura de l’entorn seguint els principis de l’agroecologia, afavorint la biodiversitat, respectant l’estacionalitat i l’entorn, evitant els productes contaminants i tòxics.
- Inclusió social: generen espais de treball, d’ocupació laboral, per a persones en situació de risc d’exclusió, ja sigui al camp, en centres especials de treball, etc.
- Reforç del teixit comunitari: mitjançant esdeveniments culturals, treball educatiu o social, l’articulació amb grups de consum, etc.
- Compromís amb la qualitat del producte i els valors entorn de la seva producció, cuidant les característiques de gust, de textures i alimentàries excel·lents, combinades amb la cura de les persones i l’entorn on han estat produïdes.
- Treball en xarxa amb altres actors de l’economia social i solidària de l’àmbit de Collserola, del Vallès i el Barcelonès, o en l’àmbit de Catalunya.

Actualment, dins de la marca DeCollserola trobem enxarxades diverses iniciatives de pagesia i elaboració artesana de la serra, unes com a promotores (La Rural de Collserola i l’Ortiga) i altres com a proveïdores, que conformen un catàleg conjunt de productes provinents del Parc Natural de Collserola.
Per citar alguns dels productes i projectes presents al catàleg: verdures ecològiques de temporada de L’Ortiga (lortiga.cat), La Rural de Collserola (laruraldecollserola.com) i la masia Can Domènech (hipicadomenechdunfoy.com); el vi i vermut de Rabassaires (rabassaires.com); la mel de Melvida (melvida.cat); la restauració de Les Escales (lesescales.cat); les cerveses de La Florestina (cervezaflorestina.com), i els olis El Puig (olielpuig.es), entre d’altres.

De moment, com a consumidors podem accedir als productes a través de la seva web, o del grup de consum de Sarrià a Casa Orlandai o el de Can Pujades al Mercat de Vallvidrera. Esperem que molt aviat estiguin disponibles a establiments i comerços dels nostres barris.
Consumeix productes de proximitat, consumeix DeCollserola.