Salut
Glòria Vilalta i Grau
Parar i prioritzar sembla fàcil, però per algunes persones, no ho és. La majoria, sobretot en ciutats, ens hem construït una vida molt activa. Entre família, feina, activitats per cuidar-se i relacions socials, el dia i la setmana s’omple massa fàcilment. Aquesta és com a mínim la meva vivència. Que difícil que és a vegades quedar amb una persona o trobar hora per anar al metge o per fer qualsevol activitat!
Fa poc, en un curs de gestió del temps, em van explicar que està demostrat que acabes omplint el temps que tens. Així s’explica que a vegades fas el mateix en dues hores que en quatre, o que les persones jubilades o que no treballen acaben omplint el dia fàcilment. La gestió del temps està molt relacionada amb què prioritzem. I per prioritzar cal parar, sentir i reflexionar. Quan estàs en plena activitat la majoria d’hores del dia, difícilment fas aquesta parada que et permet replantejar les prioritats. I al final el cos et para amb una grip, un trencament d’algun os, un accident, o alguna altra cosa.
Les vacances també són una gran ocasió per parar. Quantes noves idees o canvis de vida hi ha hagut durant les vacances?
Parar i reflexionar a casa
La nostra llar també ens ha de permetre parar. Tenir un lloc específic per descansar, meditar o pel dulce far niente, ajuda que aquesta parada es realitzi. Si no el tenim, podríem fer la reflexió que no ens estem prioritzant, ja que no estem prioritzant el nostre descans ni la nostra necessitat de tenir un lloc.
Quan la llar és compartida, tenir aquest lloc no és fàcil. L’habitació acostuma a ser compartida, la sala d’estar, també. On tenir el nostre racó de parada, descans o reflexió? Quan la distribució de la casa no ho permet, cal fer-se un lloc encara que sigui al dormitori o en un racó de la sala d’estar. Tenir un lloc destinat a una activitat ajuda que aquesta es faci, de la mateixa manera que una taula de treball o d’estudi ajuda a posar-se a fer feina. Una petita butaca en algun lloc tranquil o apartat dels llocs més moguts potser tot el que necessitem.
Busquem, doncs, el nostre espai per poder fer aquesta parada. Prioritzem el nostre descans i la nostra bona salut. Prioritzem un lloc a la nostra llar i estarem prioritzant la nostra vida.
Glòria Vilalta i Grau és enginyera especialista en medicina de l’hàbitat, fengshui i benestar personal