Publicitat

Les propietats gastronòmiques i remeieres dels bolets: rovelló, pebrassa, rossinyol…

Generalment, els solem trobar de manera força abundosa en la brossa del bosc al cap de tres setmanes d’haver plogut

spot_img

Publicat el 2.2.2024 5:00

Cuina de Convent

Fra Valentí Serra

En aquest article us vull parlar sobre les propietats gastronòmiques i remeieres d’alguns bolets. Sabem que els fongs, o bolets, per a desenvolupar-se necessiten un peculiar nivell d’humitat i d’escalfor. Generalment, els solem trobar de manera força abundosa en la brossa del bosc al cap de tres setmanes d’haver plogut.

Publicitat

D’entre les nombroses varietats de fongs que hi ha si, per exemple, ens fixem en la pebrassa o pebràs (llat., Lactarius piperatus), hem de remarcar que és el més comú en els alzinars, rouredes i boscos obacs d’arreu de casa nostra. És un bolet blanc de gust una mica picant, essent particularment deliciós fet a la brasa al caliu de branques de bruc. El pebràs és un dels bolets més primerencs que es comença a trobar en les darreres setmanes de l’estiu i des de molt antic s’ha usat en la medicina popular i monàstica com antibiòtic natural. També, recentment, s’ha demostrat l’eficàcia del pebràs quan s’aplica en els casos d’inflamació de les vies urinàries.

Publicitat

Tanmateix, un dels bolets més populars i estimats en la nostra gastronomia és el rovelló o pinetell (llat., Lactarius deliciosus), un fong de color ataronjat que ja era molt apreciat pels antics romans que en degustaven en els àpats, anomenats convivium. El seu nom, “rovelló”, prové del fet de quan es tallen amb el coltell el bolet segrega un suc de color ataronjat que recorda molt el color oxidat del rovellat. El rovelló sol néixer en boscos mixtos, especialment de pi i matolls, i acostuma a defugir els terrenys amb un excés d’aigua. Aquest bolet té un perfum boscà molt suau i la seva carnositat és dolça, compacta, densa. Es tracta d’un fong molt ric en l’aportació de minerals, i estudis recents de caràcter científic han assenyalat que és molt apte per a reduir els nivells de colesterol.

Cal recordar que el rovelló es veu molt afectat pels processos creixents i decreixents de la lluna i, força sovint, se sol trobar corcat. En canvi, els rossinyols (llat., Cantharellus cibarius) i les trompetes (llat., Craterellus cornucopioides) tenen la particularitat de no corcar-se i de ser uns bolets que poden ser collits encara amb òptimes condicions força dies després de la seva naixença, essent molt aptes per a confitar-los amb sal i, sobretot, molt adients per ser assecats al sol per tal de poder-los incorporar en els guisats de carn o, també, per adobar la pasta. A l’article vinent us parlaré, si Déu vol, del conreu i propietats dels alls.

Fra Valentí Serra és arxiver dels Caputxins de Sarrià

Notícies relacionades

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa

La xirivia, l’hortalissa pròpia de la cuina hivernal europea

Aquest aliment té una gran quantitat de fòsfor, potassi i magnesi, és depuratiu del fetge i regula colesterol

Conrear i guisar els cigrons

La seva destacada aportació d’hidrats de carboni d’absorció lenta els converteixen en una beneficiosa font d’energia per a l’organisme

La xufla, un tubercle dolç de bon nodriment que és originari d’Egipte

De la xufla els francesos en diuen “castanya de terra”, però on el cultiu té una més gran importància i expansió és a l’Horta de València
spot_img

Publicitat amb propòsit: i si les marques també fessin barri?

"La publicitat no ha de ser només una eina per vendre. Pot –i hauria de– ser una eina per construir": l'opinió de Marta Royo

Els Salesians de Sarrià supera el 97% dels aprovats en BI i se situa entre les millors escoles amb aquest programa

Mentre la mitjana global d'aprovats en Batxillerat Internacional és del 80,1%, aquest centre es troba 17 punts per sobre

S’ajorna el judici dels 9 encausats del Sindicat d’Habitatge de Cassoles

Es trasllada al 26 de juny perquè només s'han pogut citar a 4 dels activistes que intentaven evitar el desnonament d'una família

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí