Dimecres 29, novembre 2023
12.4 C
Sant Gervasi
12.4 C
Sarrià
Publicitat

Sarrià-Sant Gervasi lidera la desigualtat socioeducativa entre districtes de Barcelona

Un alumne de Ciutat Vella té sis vegades més possibilitats de fracàs escolar que un de Sarrià-Sant Gervasi segons l'Informe d'Oportunitats Educatives

Publicat el 22.7.2019 10:48

Societat

Sergi Alemany

L’Institut Infància i Adolescència ha fet públic el 2n Informe d’Oportunitats Educatives a Barcelona, basat en dades del curs escolar 2016-2017. Hi ha importants diferències entre districtes amb relació a la taxa de graduació: una distància de 16 punts entre Sarrià-Sant Gervasi i Ciutat Vella.

Publicitat

L’informe 2018-2019 demostra una tendència a l’alça en l’escolarització d’infants entre 0 i 2 anys i en la taxa de graduació en Educació Secundària Obligatòria (ESO) dels nois i noies de la ciutat. No obstant, continua mostrant notables desigualtats entre els diferents districtes.

Publicitat

Desigualtats notables entre districtes

A Ciutat Vella -el districte més pobre de la ciutat- el 29% de joves de 4t d’ESO suspenen les competències bàsiques, mentre que a Sarrià-Sant Gervasi -el districte amb la renda més alta- la xifra baixa fins el 4,7%.

En una ciutat on la població infantil i adolescent entre 0 i 17 anys va a la baixa (15% del total de la població de Barcelona), destaca com a expeció el districte de Sarrià-Sant Gervasi amb un mitjana del 19%.

En termes econòmics la renda dels habitants de Nou Barris és 3,5 vegades més baixa que a Sarrià-Sant Gervasi, i en relació a l’atur Sarrià-Sant Gervasi en registra un 4% mentre que a Nou Barris és més del doble, 10%.

En llengües, un 31,4% dels alumnes de Ciutat Vella no aproven català; a Sarrià-Sant Gervasi no assoleixen l’assignatura de català un 6,1%. En llengua anglesa no aproven les competències bàsiques un 27% dels estudiants de la ciutat, dada que a Sarrià-Sant Gervasi disminueix fins només el 3,5%.

Pel que fa a alumnes repetidors, a Ciutat Vella un de cada quatre alumnes que acaba l’ESO ha repetit curs (25%); a Sarrià-Sant Gervasi el percentatge és del 8%.

9 de cada 10 infants (0-2 anys) s’escolaritzen a Sarrià-Sant Gervasi

Pel que fa a la taxa d’escolarització d’infants entre 0 i 2 anys hi ha un tendència creixent a mesura que augmenta l’edat: als dos anys de vida, 9 de cada 10 infants estan escolaritzats a Sarrià-Gervasi. 

L’escolarització en centres privats és especialment significativa a Sarrià-Sant Gervasi, seguida de Les Corts i l’Eixample, en tots tres cicles: infantil, primària i ESO.

El % d’alumnat de primària amb necessitats específiques de suport educatiu (NESE) en els centres públics gairebé duplica el dels privats i concertats, amb les excepcions de Ciutat Vella i Sarrià-Sant Gervasi, on les proporcions són molt similars.

Enr relació al nombre d’infants i adolescents atesos en centres oberts i en centres diaris d’atenció socioeducativa, els districtes amb més infants atesos es corresponen amb els que tenen una renda més baixa. Hi ha 2 districtes sense aquest servei socioeducatiu: Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi. 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.