Publicitat

Sis claus per fomentar la lectura en infants en l’era digital

La directora del centre Kumon Barcelona - Sant Gervasi-Galvany, Laia Santanach, dona consells per inculcar un hàbit lector

spot_img

Publicat el 22.4.2022 12:01

Educació

El Jardí

En el Dia Internacional del Llibre, que se celebra aquest dissabte 23 d’abril, Kumon, la xarxa de centres d’ensenyament més gran del món, es proposa que els fills gaudeixin llegint i que la lectura es converteixi en una activitat de lleure més per afegir-la a la seva llista.

Publicitat

Encara que és innegable que, avui dia, llegir no és l’única via d’accés a la informació i que les noves generacions consumeixen molts recursos digitals, aprendre i emocionar-se amb les bones històries que ofereix un llibre sempre serà una necessitat humana. I més encara en els infants, que tenen una enorme curiositat pel món i la capacitat d’empatia dels quals es troba en ple desenvolupament

Publicitat

Com s’aconsegueix, això?

La directora i orientadora del centre Kumon Barcelona – Sant Gervasi-Galvany, Laia Santanach, ofereix sis claus per inculcar l’hàbit lector als fills en l’era digital:

  1. Llegir no són deures. De la mateixa manera que escoltar música no són deures de l’assignatura de música o jugar a futbol no són deures d’educació física, “llegir no són deures de l’assignatura de llengua o literatura”, apunta Santanach. Per això, recomana que “a casa, vegem la lectura com una activitat d’oci més, com pot ser mirar pel·lícules o anar amb bici”.
  2. Una estona cada dia. Cal aconseguir que la lectura es converteixi en un hàbit, en una cosa que ells fan de manera assídua, i no ocasional. “Sí, també els caps de setmana, els festius, de vacances… cada dia”. D’aquesta manera, s’acostarem a la lectura, no només els nostres fills, sinó també nosaltres, sense resistència, com un hàbit que aporta tranquil litat i plaer. Una clau per aconseguir instaurar aquest hàbit pot ser, en primer lloc, reservar un moment al dia per a la lectura i quan aquest moment arribi, deixar mòbils i tauletes en una altra habitació i mirar de gaudir-ne com un moment de desconnexió i calma.
  3. No imposar les lectures ni jutjar-ne les tries. Perquè els nostres fills agafin el gust per la lectura, és fonamental deixar que siguin ells qui triïn les seves lectures. Si els obliguem a llegir un llibre que no els agrada, estem perdent una oportunitat perfecta perquè connectin amb aquesta activitat.
  4. Crear un racó de lectura a casa. Fer que la lectura sigui important a casa passa també per donar-li un espai. Ha de ser accessible per als nens i acollidor, i, en la mesura del possible, apunta Santanach, “que els fills participin en la seva creació i puguin anar ampliant la seva col·lecció de llibres”. Així, ens assegurem que ells també s’hi sentiran còmodes i, per tant, voldran passar-hi temps.
  5. Mai no és massa aviat. Santanach recomana que, des que els fills són nadons, se’ls parli molt en veu alta, se’ls llegeixin contes i se’ls cantin moltes cançons. Amb això, augmentem el seu vocabulari, la seva memòria i la seva concentració, facilitant-los més tard la lectura. Per ajudar-nos en aquesta tasca, Kumon ofereix una llista de cançons a Spotify per cantar-les amb ells.
  6. Desenvolupa la seva capacitat. La majoria de vegades, els nostres fills no llegeixen perquè no gaudeixen fent-ho. El motiu principal és que no entenen el que llegeixen, i ho fan només de manera mecànica, la qual cosa, a més, els dificulta el rendiment a l’escola. Per tant, és fonamental que els ajudem a desenvolupar la seva capacitat lectora, de manera que puguin enfrontar-se a textos cada vegada més complexos.

I, finalment, recorda que tots portem un gran lector a dins: a tots, sense excepció, ens agrada gaudir d’una gran història o aprendre coses noves. També en el nostre fill adolescent, que no se separa del mòbil, la qual cosa passa, conclou la directora del centre Kumon, “és que pot ser que no hagi viscut experiències de lectures positives”. Tots tenim el potencial de ser grans lectors, tot i que no l’hàgim desenvolupat, encara.

Notícies relacionades

Barcelona s’oblida de Sarrià-Sant Gervasi en la celebració del Dia Internacional del Joc a les places

És l'únic districte de la ciutat, amb les Corts, on no hi ha cap activitat programada per reivindicar el dret a jugar dels infants

Lectura i memòria: una relació de benefici demostrada en totes les edats

Les persones que llegeixen amb regularitat tendeixen a tenir una major densitat de matèria grisa a les regions del cervell associades amb el llenguatge i la cognició

La diada de Sant Jordi més inclusiva a la Bonanova: infants de primària visiten la Fundació Esmen

El dijous 18 d'abril un centenar d'alumnes compartiran la jornada 'Llegeix amb mi' amb veïns del barri amb discapacitat intel·lectual

Fer música des de petit

Dos alumnes de 15 i 22 anys narren l'experiència d'estudiar música des de petits a l'escola de música Trémolo
spot_img

El veïnat dels barris de muntanya impulsa un procés participatiu per consensuar un pla d’ús de la Buenos Aires

Per fer-ho, s'ha preparat una enquesta i programat tres grups focals entre el 31 de març i el 2 d'abril

Debat urbanístic en la presentació del llibre “Democràcia i Ciutat” organitzada per la CUP a Casa Orlandai

L'autor Miquel Flamarich reflexiona sobre el poder en un acte distès i proper

La Casa Orlandai celebra el seu 18è aniversari amb una programació plena d’activitats

La setmana del 5 d'abril, el centre cultural de Sarrià acollirà espectacles, dinars populars i concerts, entre altres

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí