Salut
Anna Vilarrasa
Existeixen molts motius pels quals una persona pot necessitar guanyar pes o posar fre a una pèrdua de quilos involuntària: malalties, tractaments mèdics o farmacològics poden portar falta de gana i pèrdua de pes; períodes de nervis i estrès; baixada de pes anterior i ganes de recuperar aquests quilos perduts; inici d’una activitat física que representi una despesa energètica important, o recuperació d’un període de convalescència o sensació de manca d’energia.
En tots aquests casos, l’objectiu és afegir nutrients i energia als àpats sense augmentar molt el volum dels plats. També és important que la seva preparació no comporti molta dificultat ni temps i que es dugui a terme amb aliments habituals. Tot això sense oblidar que sigui saborós i fàcil de menjar.
La situació ideal seria fer una planificació per cada persona que tingués en compte les característiques, context i gustos individuals. Però aquests trucs que us oferim a continuació poden servir de manera general en moltes ocasions i ser un bon punt de partida.
- Menjar sovint al llarg del dia en forma de petits àpats: a mig matí, mitja tarda o inclús abans d’anar a dormir.
- Si les porcions de menjar actuals són molt petites s’han d’anar augmentant a poc a poc per facilitar que el cos s’adapti i reguli la sacietat i la gana.
- Escollir de manera preferent aliments energètics i que aportin nutrients: fruits secs, formatge, ous, iogurts grecs, pa integral, flocs de civada, llegums, peix blau, arròs, etc..
- Les verdures i les fruites són importants però en alguns casos no són prioritàries. Es tracta d’aliments poc calòrics, amb molt aigua i fibra. Per això poden afavorir la sensació de sacietat precoç i desplaçar altres aliments més energètics. No es tracta de treure’ls de la dieta, només de fer-ne el consum recomanat.
- Planificar el que es menjarà al llarg del dia pot ajudar a fer millors eleccions. A més si es tenen a mà tots aquests ingredients serà més fàcil fer-los servir.
- Intentar cuinar i fer plats variats evita la monotonia i ajuda a despertar les ganes de menjar. És preferible escollir els aliments preferits que segur que es menjaran, que no posar-se a provar coses noves.
- Amanir els plats amb un bon raig d’oli d’oliva o salses com el romesco, la maionesa i el pesto. També es pot afegir farina d’ametlla o formatge a les cremes de verdures o altres plats (ja siguin gratinats o sense gratinar).
- Acompanyar la carn, el peix, els llegums o el tofu amb sofregits i salses.
- Completar la fruita i els iogurts amb una mica de fruita seca, xocolata, mel o coco ratllat. També es poden fer batuts ja que en algunes persones poden ser més fàcils d’ingerir.
- Posar olives, fruita seca, alvocat, tonyina o ou dur a les amanides i plats de verdures.
Malgrat que es tracta de petits trucs segurs per la majoria de persones, davant d’una pèrdua de pes important, involuntària o sense motius aparents, s’ha de consultar sempre amb el metge per descartar qualsevol problema de salut.
Anna Vilarrasa, dietista