Cultura
Roser Díaz
És la seva tasca d’arxiver encuriosit, lligat amb els seus coneixements de les plantes, el que ha donat com a magnífic resultat un llibret tan inèdit com interessant: Begudes pairals i conventuals, de fra Valentí Serra de Manresa i editat per Mediterrània.
Per a tots aquells que som amants de les tradicions culinàries de la nostra terra, és un complement imprescindible conèixer la tipologia i elaboració d’aquelles begudes derivades de la tradició mediterrània. Algunes ben conegudes, d’altres actualment oblidades, ja que els ceps d’on s’extreien varen sucumbir en la terrible epidèmia de la fil·loxera a finals del segle XIX.
Per cabussar-nos en aquest món inèdit, ens vàrem reunir a la cripta del santuari de Pompeia el passat dia 21 d’octubre al capvespre.
Va ser allà on es va fer la presentació d’aquest llibre, que és el número 19 de la col·lecció “A la Caputxina“: una proposta que ens apropa a temes i curiositats desconegudes, introduint-se en un món de pau i natura.
El pròleg de fra Jordi de Cervera i Valls ens submergeix en el món hortolà de l’orde dels Caputxins a través de la figura de fra Pere Vila, que, primer al convent de Sarrià, i després al d’Arenys, ensenyava als frares a treballar l’hort. Hereu d’aquest coneixement, fra Valentí Serra de Manresa afegeix a la part pràctica de la feina a l’hort, el valor del coneixement dels texts i receptaris, majoritàriament dels segles XVII i XVIII, que consulta als arxius conventuals. Fórmules magistrals per a la ratafia, estudis de la cervesa i la sidra al llarg de la història, anècdotes com la de la bota de Sant Ferriol, licors, cafès, hidromels… Un recull de begudes, moltes oblidades, que ens sorprenen agradablement.
A part d’un contingut revelador fruit d’un exhaustiu estudi amb documentació de l’època, el llibre té un disseny excel·lent. Decorat amb dibuixos de les rajoles dels oficis tradicionals catalans, està dividit en apartats assenyalats amb pàgines acolorides decorades amb dissenys vegetals. El resultat és un llibre molt acurat, que ens submergeix en el món de les begudes, de la mà dels textos i de les il·lustracions.
Després d’escoltar fra Jesús Romero, fra Jordi Cervera i de gaudir d’escollides explicacions de fra Valentí, per posar la teoria en pràctica, vàrem acomiadar la vetllada amb un tast de ratafia de l’Ermità. Fent servir paraules de fra Jesús: el llibre és com un tractat d’alquímia.








