Publicitat

L’alga kombu

spot_img

Publicat el 27.2.2018 16:00

Salut i nutrició

Marta Castells

Es tracta d’una verdura marina amb moltes propietats nutritives, medicinals i culinàries. Les algues han estat utilitzades per moltes societats costaneres, tant com a aliment com per les seves propietats medicinals. A la Xina s’utilitzen des de fa més de 3.000 anys i Pitàgores ja en va parlar, definint-les com un aliment recuperador de l’organisme. Les algues són fonts molt concentrades de minerals; per això cal no abusar-ne. Amb una cullerada sopera al dia n’hi ha prou.

Publicitat

L’alga kombu té un contingut elevat en fibra, tan soluble com insoluble; un contingut molt baix en greixos, i és una font molt rica en vitamines i minerals.

Publicitat

Destaquen les vitamines del grup B, iode, calci, magnesi, ferro, fòsfor, zinc. Té un efecte remineralitzant pel seu contingut concentrat en nombrosos minerals i oligoelements. Es recomana en casos de malalties intestinals inflamatòries.

Ajuda a eliminar purines procedents dels aliments proteics i a metobolitzar els greixos.
Té efectes beneficiosos per calmar els intestins irritats. La presència d’àcid algínic d’aquesta alga fa que un brou enriquit amb kombu sigui un remei excel·lent contra els empatxos i per ajudar a curar la gastroenteritis. També ajuda a eliminar toxines, els metalls pesants i els compostos radioactius del cos gràcies a l’àcid algínic.

Segons la medicina tradicional xinesa, aquesta alga és un aiment de naturalesa tèrmica molt refredadora, de sabor salat i equilibra la sequedat de l’organisme. Ajuda a recuperar els fluids vitals (sang, limfa, etc.) i a expulsar la mucositat seca. És beneficiosa per als ronyons, és diürètica, té un efecte anticoagulant de la sang, té propietats fungicides naturals, alleuja els desequilibris hormonals i actua especialment sobre la glàndula tiroide.
S’utilitza per tractar el goll (hipotiroidisme), l’artritis, el reumatisme, la pressió arterial alta, els problemes de pròstata i ovari, les inflamacions limfàtiques, l’edema, la diarreea i l’anèmia. Segons aquesta medicina, redueix els tumors, calma els pulmons i el coll irritats, alleugereix la tos i l’asma, ajuda a reduir el pes i a eliminar infeccions com les causades pel fong Candida. Actúa especialment sobre el ronyó, els ossos, el cervell i el teixit conjuntiu.
Està contraindicada en les persones que pateixen de taquicàrdia, estiguin prenent iode o que tinguin hipertiroïdisme.

A LA CUINA

L’alga kombu fa que els aliments amb què es cou siguin més fàcils de pair, i n’augmenta el sabor.

En el remull de cereals i llegums podem posar-hi una tira d’aquesta alga i farà que es paeixin millor. L’aigua de remull sempre s’ha de llençar. Després s’utilitza en la cocció per estovar-los i els afegeix minerals i vitamines. Per coure amb la kombu s’ha de col·locar al fons de l’olla, i a sobre col·locarem el llegum o cereal. Es pot retirar una vegada finalitzada la cocció si la seva textura cartilaginosa ens resulta molesta, ja que haurà fet el seu efecte “estovador” i enriquidor.

La cocció de diferents tipus de llegum amb aquesta alga afavoreix l’eliminació de toxines de l’organisme, i, de l’altra, nodreix els ronyons i els ossos. Si afegiu l’alga a la cocció dels brous també els estareu enriquint amb minerals i vitamines.

També podeu torrar-la seca a la paella (sense oli) i així elimineu part del iode. Una vegada torrada la podeu triturar al morter i utilitzar-la com a condiment salat en substitució de la sal.

Hi ha diferents varietats d’aquesta alga; la gallega, la britànica i la japonesa. En realitat són espècies d’algues que pertanyen al gènere Laminaria

spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Una branca singular de l’arbre de la vida que ha canviat el món: els Homo sapiens

Homo sapiens és la combinació d’una anatomia única, una ment flexible i una cultura capaç de guardar i transmetre memòria, que l’ha convertit en l’espècie culturalment més sofisticada sobre la Terra

Els primers artesans: quan els humans van començar a construir eines?

És amb l’aparició d’Homo habilis —que va viure fa uns 2,4 milions d’anys— quan podem parlar per primera vegada d’una producció sistemàtica d’eines lítiques

El llegat invisible dels neandertals

Els seus gens van ajudar els humans moderns a adaptar-se a malalties locals i a entorns amb poca llum solar, afavorint una espècie més resistent

Com assolir el benestar per a la gent gran a l’estiu?

Consells per adaptar les rutines a les altes temperatures
spot_img

Fotogaleria | La Festa Major de Sarrià, en imatges

Del 3 al 12 d'octubre, la vila viu moments de cultura popular, música, dinars de germanor i per primera vegada, una trobada de vehicles clàssics

Com fer una novel·la a partir d’una biografia?

Elisabet Capilla, veïna de la Bonanova, publica "Sense el Jofre"

El pregó que hauria fet Anna Aguilar-Amat a la Festa Major de Sarrià

"Quan miro enrere sento orgull d’haver nascut i crescut en aquest barri. Per la convivència pacífica dins dels contraris, per la solidaritat i per la cultura compartida i les tradicions revisades"

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí