Publicitat

Taula de primavera

spot_img

Publicat el 15.4.2016 11:47

Cuina de mercat

Blai Pérez

Ja tenim aquí la primavera, l’estació de les flors, la natura s’omple d’aromes i colors, des que apareixen són les protagonistes del camp i jardins, doncs bé, també treuen el cap a la cuina, de fet el seu ús en la gastronomia es remunta en la història, ja els antics grecs, romans o xinesos utilitzaven flors en la seva cuina, i encara ara moltes cultures les usen de manera habitual, com els plats tradicionals de flors de carabassó a la italiana, els pètals de rosa en la cuina índia, entre moltes altres.

Publicitat

A priori, pot semblar-nos graciosa i estranya la idea de menjar flors, però la veritat és que històricament són moltes les espècies de flors que han estat emprades a la nostra cuina, i que pels motius que siguin han caigut en desús.

Publicitat
Flor de calèndula. A la fotografia destacada, una caputxina. Tant l'una com l'altra donen color i aroma a les amenides. Fotografies: Jesús Mestre
Flor de calèndula. A la fotografia destacada, una caputxina. Tant l’una com l’altra donen color i aroma a les amenides.

Actualment sembla que recuperen el pes que havien tingut, gràcies a l’alta cuina i tot el moviment gastronòmic que ha sorgit en els últims anys.

No totes les flors són comestibles, com passa amb els bolets, s’ha de procurar d’adquirir-les en establiments d’alimentació especialitzats, o conèixer-les per collir-les, tot i així les flors silvestres s’han de netejar molt bé i manipular-les correctament, no s’ha de consumir mai flors de floristeries, vivers, parcs públics ni carreteres, perquè podrien contenir pesticides.

Tot i que les flors contenen vitamines, betacarotens, minerals i diverses propietats com antioxidants, no proporcionen una alimentació completa per elles soles, però funcionen molt bé com a condiment.

De fet consumim moltes més flors de les que ens pensem i de manera totalment normalitzada, com el safrà, que no deixa de ser una part de la flor, o la vainilla, el bròquil, el bròcoli, la coliflor, el cibulet, les tàperes, la camamilla, les violetes, el dent de lleó etc. Mentre que d’altres estan sent introduïdes a través d’extractes, cuina elaborada, pastisseria, decoracions de plats, cerveses o licors.

Algunes fins i tot es cultiven expressament pel seu consum, com les roses, les violetes, l’espígol, la calèndula, o els pensaments, que a més de la seva bellesa, aporten un gran aroma i sabor.

‘Les flors es poden consumir de diferents maneres, amb els pètals secs podem fer infusions, perfumar, xarops o licors, en canvi els pètals frescs es poden caramel·litzar, fer confitures, melmelades o olis perfumats’

Fins al punt que es poden usar i s’utilitzen, en els plats tradicionals com rostits, salses o postres, per decorar plats com amanides verdes o de llegums, aperitius o còctels, amb l’afegit que poden convertir un plat senzill amb un plat sofisticat.

En definitiva, les flors ens proporcionen un motiu més per gaudir de la cuina i del menjar, que ens permeten reinventar la cuina de sempre, jugant amb les seves aromes, colors i textures, i per això us animem a dur un pessic més de la natura fins als vostres plats, i elaborar una autèntica taula de Primavera.

FLORS DE CARABASSÓ ARREBOSSADES

Ingredients:
12 flors de carabassó
1 got de cervesa
Oli d’oliva verge extra, farina, sal

Elaboració:
En un vol barregeu amb un batedor, la cervesa amb la farina. Enfarineu les flors, passeu-les per l’arrebossat i fregiu-les en abundant oli calent. Escorreu-les de l’excés d’oli, i serviu amb l’acompanyament, com a tapa o en amanides.

PEIX BLANC INFUSIONAT

Ingredients:
4 filets de peix blanc
1 ram gran de camamilla fresca
3 cebes grans de Figueres
1 bossa per congelar

Elaboració:
Comenceu per pelar i picar les cebes, enrossir-les en una paella amb un raig generós d’oli d’oliva. Col·loqueu els filets del peix escollit dins la bossa per congelar, més la ceba sofregida, un pessic de sal, el ram de camamilla i un raig d’oli d’oliva, tot seguit tanqueu la bossa hermèticament procurant deixar-hi el mínim d’aire en l’interior, i poseu-ho a coure al bany maria entre 12 i 15 min. Emplateu amb l’acompanyament al gust i per acabar, es decora el plat amb alguna flor de camamilla fresca.

GELAT DE FLORS DE VIOLETA

Ingredients:
1 grapat de flors de violeta
½ litre de nata líquida
300 g de sucre

Elaboració:
Poseu les flors en un bol i afegiu-hi la nata bullint i a continuació el sucre, remeneu-ho i deixeu que reposi uns 75 min, després passeu-ho per un colador, congeleu-ho i a gaudir!

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Pere Monje: “L’alta gastronomia s’ha democratitzat, és bonic”

Entrevista amb el director del Via Veneto, al carrer Ganduxer, un dels pocs restaurants al món que fa més anys que conserva una Estrella Michelin

La Casa Orlandai organitza un taller de cuina que s’emetrà en directe pel seu 14è aniversari

El cuiner del Cafè Orlandai Víctor Galceran farà tres receptes en una hora que se seguiran en directe

Un receptari de cuina inclusiu per aquestes festes

El receptari "Posa't el davantal", recull 28 receptes vinculades al pas del temps, les estacions, les festes i les tradicions catalanes, seguint el calendari escolar.

La paella d’El Jardí a la Mostra de Comerç

Societat El Jardí El dissabte 1 de juny, El Jardí farà una paella dins el marc de la Mostra de Comerç de Sant Gervasi. Ens podreu...
spot_img

“La família Camaleot”, el relat d’Elsa Corominas

"Els Camaleot eren una família molt peculiar que dominava l’art d’imitar. El matrimoni va tenir sis fills i a cadascun li va ensenyar com aprofitar al màxim aquesta habilitat"

Èxit a Sant Gervasi per la Festa Major: el barri torna a bategar

Del 5 al 15 de juny, el veïnat ha gaudit d'un ampli ventall d'activitats i d'un pregó protagonitzat per Aina Da Silvia, d'Eufòria

El veïnat de Vallvidrera consensua una proposta polifacètica per la Buenos Aires

Després d'un procés participatiu, el projecte que plantegen els veïns a l'Ajuntament implica combinar allotjament per joves i grans amb un espai esportiu i un centre que permeti l'estada diürna de la gent gran

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]