Publicitat

Els efectes saludables de menjar prunes i les múltiples varietats

En èpoques pretèrites fou molt estimada per monjos i frares la pruna anomenada cascavellana o cascavellico

spot_img

Publicat el 30.5.2022 6:30

Remeis i Cuina de Convent

Fra Valentí Serra de Manresa

La prunera (llat., Prunus domesti- ca; cast., Ciruelo) és originària de les regions de l’antiga Pèrsia. De prunes n’hi ha una gran varietat, essent una de la més comuna l’anomenada pruna blava, que és de forma ovalada i de color blavós; la pruna clàudia, rodona, de color verd i amb la polpa groga, i la pruna mirabel, de mida més petita i amb la pell groga o vermellosa. En èpoques pretèrites fou molt estimada la pruna anomenada cascavellana, o cascavellico, que permetia una extracció fàcil del seu del pinyol i, per això, els monjos i frares l’usaven per a farcir la carn de ploma més selecta quan era servida al refetor en les grans solemnitats. Un temps abans de les exclaustracions decimonòniques fou també força comú la pruna de frare, una mica més aspre de gust, conreada en les hortes conventuals i que era, segons la descripció dels antics, ”una espècie de pruna de figura oblonga, més o menos puxaguda, de color comunament verd groguench ab la molsa que está adherida al pinyol, y menos dolsa que las demés”.

Publicitat

A les hortes conventuals els religiosos també hi solien conrear les variants anomenades pruna afarta bèsties i la prunera bagassal. Aquesta darrera prunera fa unes prunes molt grosses i rodonenques, però no massa dolces, i que solen madurar durant el mes de setembre, abans d’entrar a la tardor.

Publicitat

La pruna és una fruita d’estiu molt gustosa i que gaudeix d’un destacat valor nutritiu, especialment la pruna moscatella, que és de mida força petitona, de color rogenc i dolcíssima que madura durant el mes de juliol. Tradicionalment, s’ha considerat la ingestió de les prunes com a un dels millors laxants naturals, efectiu i gens agressiu al tracte intestinal, sobretot ingerint la pruna cogullal, que és molt grossa, de color blanc groguenc i molt apta en els casos d’infeccions gàstriques. Estudis científics recents han posat en relleu que menjar prunes és també beneficiós per a la vista, per a l’enfortiment de la musculatura i per a garantir la salut òssia i el bon funcionament de les cèl·lules, car les prunes són molt riques en magnesi, sodi i potassi.

Una variant silvestre de la prunera, amb excel·lents propietats remeieres, però no pas laxants sinó astringents, és el prunyoner o aranyoner (llat., Prunus spi- nosa; cast., Endrino). Dels aranyons o prunyons, ben madurs, se’n fa un xarop astringent que ajuda a tallar les diarrees. A l’article vinent us presentaré, si Déu vol, algunes de les propietats terapèutiques i gastronòmiques dels albercocs.

spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

El caqui: característiques i curiositats

Originari d'Àsia, aporta magnesi i potassi a l'organisme, i també nombroses vitamines que contribueixen al creixement dels ossos

Un viatge inèdit pel món de les begudes pairals

Fra Valentí Serra presenta "Begudes pairals i conventuals", un recull de les begudes de la tradició mediterrània

La canyella: propietats, usos i curiositats

En el camp de la medicina popular la canyella s’ha utilitzat contra els refredats i processos febrils, per alleujar els trastorns digestius i per deturar la diarrea

Una guia per temps de bolets

Josep Maria Vidal i Fina Comas publiquen un llibre sobre 25 bolets, la seva descripció, qualitats i com cuinar-los
spot_img

El miratge de la igualtat i el seu impacte en les relacions sexoafectives entre adolescents

La igualtat efectiva entre homes i dones no és una realitat encara, i assumir com a societat que hem assolit la igualtat real té repercussions negatives en molts àmbits

“Records de Vallvidrera”, la identitat d’un poble

L'Associació Mont d'Orsà de Veïns de Vallvidrera i La Vall de Vidre recullen en un llibre més de cinquanta articles sobre el barri

Els veïns perden la paciència esperant solucions per les obres del carrer Muntaner i retreuen la ineficàcia del Districte

Els operaris que han de fer una obra que s'allargarà més d'un any, fa dos mesos que estan en vaga i les construccions no avancen

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí