Publicitat

L’ordi i la civada, dos cereals que ajuden a rebaixar el nivell de colesterol

De tots dos se'n poden extreure begudes amb nombroses propietats, com l'ordiat o la llet de civada

spot_img

Publicat el 28.11.2024 9:00

Cuina de convent

Fra Valentí Serra de Manresa

El conreu de l’ordi (llat., Hordeum vulgare; cast., cebada) és antiquíssim ja des del temps del neolític, fa més de vint mil anys! D’ordi, n’hi ha de moltes varietats. És una planta força semblant al blat que fa unes espigues molt llargues i amb arestes i, a més de ser de molt bon nodriment –amb la farina d’ordi es feren els primers pans ara fa uns dotze mil anys–, és un cereal molt útil per a la vista i per a rebaixar la febre, tal com ho posaren de manifest els antics frares: “Con la cantidad de granos de cebada que se cogen con la mano, en dos veces, hervida en media azumbre de agua de fuente, se prepara una cocción muy a propósito para ser refrescante y alimenticia contra los estados febriles. Y con la misma cantidad que se coge con la mano, hervida con una cucharada de miel y el agua a discreción, se prepara también una loción y una medicina muy saludable para los ojos enfermos e infecciones de la vista” (BHC, Pócimas de capuchino, 50). A la Roma imperial alguns anomenaven els gladiadors Hordearii, és a dir “els menjadors d’ordi”, atesa la peculiar força que els donava la ingesta d’aquest cereal, que, segons alguns savis grecs, com ara Plató i Pitàgores, tenia també la beneficiosa capacitat de promoure l’art de pensar

Publicitat

Estudis recents han posat de manifest que l’ordi contribueix a reduir els nivells de colesterol i també a alleujar les inflamacions osteoarticulars i les contractures musculars i és, alhora, molt beneficiós per a les malalties del cor, a més d’enfortir la melsa i el pàncrees i regular el bon funcionament de l’estómac i els budells. Tradicionalment, amb els grans d’ordi –de la variant Hordeum distichon—una volta germinats i torrats, fermentats juntament amb el llúpol, se’n fa la cervesa més coneguda. També, de la bullidura de l’ordi se’n prepara un beuratge conegut amb el nom d’ordiat (llat. Hordiate); amb tot, alguns, però, com a beuratge, prefereixen la “llet de civada” pel fet de ser la civada (llat., Avena sativa; cast., avena) un dels més poderosos antioxidants. A més, la civada contribueix a eliminar les toxines i, semblantment a l’ordi, també ajuda a rebaixar els nivells del colesterol nociu. Alguns científics han suggerit que la civada por contribuir positivament a prevenir els problemes de tiroides, ja que és un cereal que ajuda a controlar el bon funcionament d’aquesta glàndula, gràcies a la notable concentració de iode contingut en els grans de civada. A l’article vinent us vull parlar, si Déu vol, de les llenties i les seves nombroses propietats.

Publicitat

Fra Valentí Serra de Manresa és arxiver dels Caputxins.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Els secrets de la cuina caputxina

Fra Valentí Serra de Manresa publica "Missa et mensa. Secrets de la cuina de convent", un volum de caràcter divulgatiu que recull receptes de l'antiguitat

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa

Una breu, però completa història dels caputxins a Catalunya

"Quatre segles de vida caputxina", el nou llibre de Fra Valentí Serra que explica des de l’arribada dels primers framenors caputxins a Catalunya fins a la publicació de les constitucions el 1968, arran del Concili Vaticà II

La xirivia, l’hortalissa pròpia de la cuina hivernal europea

Aquest aliment té una gran quantitat de fòsfor, potassi i magnesi, és depuratiu del fetge i regula colesterol
spot_img

Els partits polítics de Sarrià-Sant Gervasi fan balanç en l’equador del mandat

Després de dos anys d'alcaldia de Jaume Collboni, els consellers de Junts, PP, PSC, BComú i ERC miren al passat i fan propostes de futur

Jesuïtes Sant Gervasi i el Casal Sant Ildefons: una aliança transformadora a través del TR i el voluntariat

La proposta educativa combina l’aprenentatge acadèmic amb el compromís social, permetent que els estudiants col·laborin setmanalment amb diferents entitats del barri i la ciutat

Josep Carner, un poeta excels dins un rostre inacabat

Va instal·lar-se a Sarrià l'any 1914, en una torre llogada al carrer de Pomaret; va publicar alguns poemes en el butlletí de l'Orfeó Sarrianenc i a La Cònsola, revista impulsada per J.V.Foix

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]