Política
Carme Rocamora, Jesús Mestre
S’acosten les eleccions catalanes, que se celebraran el 14 de febrer, i en aquest article recordem com va ser el comportament electoral de Sarrià – Sant Gervasi a les últimes eleccions al Parlament de Catalunya, el 21 de desembre de 2017.
La participació va ser molt alta: d’un cens de 105.773 persones, en va votar un total de 90.821 persones, cosa que va suposar una participació del 86,69 %. Els resultats van proclamar guanyadors del districte, igual que a Catalunya, a Ciutadans, amb el 29,8 % dels vots, seguit de molt a prop —amb només 335 vots de diferència— per JxCat, que es va emportar un 29,4 % dels suports. A una distància marcada, i en tercer lloc, s’hi va situar Esquerra Republicana, que va obtenir el 12,8 % del suport del districte, mentre que el PSC, en quarta posició, va obtenir el 12,4 % del suport. En els últims llocs, s’hi van situar el PP, amb un 6,2 %; Catalunya en Comú, amb un 4,8 %; i la CUP, en últim lloc, amb un 3,4 %.
El partit que més va créixer al districte va ser Ciutadans, que va tenir 7.963 vots més que l’any 2015, però també va créixer força el PSC, que va passar del 5,3 % al 12,4 %.
Pel que fa als barris, Cs va guanyar a la Bonanova, a les Tres Torres i a Galvany, mentre que JxCat es va proclamar guanyador als barris de muntanya, a Sarrià i al Putxet i el Farró.
L’escenari del 2021
La previsió que les eleccions d’enguany, però, són molt diferents. I difícils de preveure. En primer lloc, per la presència de la pandèmia, que pot fer baixar molt una participació que, al districte, sempre havia estat molt elevada: el 79,1% el 2012, el 83,4% el 2015 i superior al 86%, el 2017, com ja hem dit. Les eleccions de l’any 2019, tant les municipals de maig, amb un 72,5%, com les generals pel Congrés dels Diputats d’abril i novembre, amb un 82,9% i un 78,4%, també van registrar participacions elevades. Previsiblement, aquesta vegada la participació serà més baixa, i això tindrà influència en els resultats, difícils d’intuir.
L’altre factor destacat serà la previsible baixada de Cs, el guanyador de les eleccions del 2017: ara les enquestes indiquen que poden patir una davallada important. També poden tenir influència, tant des del punt de vista dels blocs sobiranista-unionista com de l’ideològic, de dretes i esquerres, amb la novetat de la presència del PDeCAT o de VOX, que en les eleccions de 2017 van anar amb coalició o van treure pocs vots.
Aquestes, doncs, són unes eleccions diferents, amb pocs mítings durant la campanya electoral. Però, tanmateix, seran transcendents: el nou Govern haurà de fer front als estralls de la covid-19 i a vacunar la població, i també haurà de superar la crisi econòmica amb les ajudes europees i propiciar la recuperació social.