Cuina i Nutrició
Anna Vilarrasa
Estem a pocs dies de Nadal i des de fa setmanes a moltes botigues ja es poden comprar els dolços més habituals: polvorons, torrons, massapans, neules o panettones.
De manera paral·lela, ha començat el debat comú de cada any en aquesta època. Com evitar els excessos, què fer per no guanyar pes o quines són les millors receptes per fer dolços més saludables. Per tant, potser ara és un bon moment per reflexionar una mica sobre la seva conveniència i la manera de fer un consum més saludable dels dolços de Nadal.
Els dolços sense sucre són una opció més sana?
La resposta no pot ser sí o no, perquè això depèn d’algunes variables. És clar que els sucres afegits de la dieta s’han de reduir el màxim possible. Durant les festes de Nadal i cada dia de l’any. I també sabem que algunes persones, per motius mèdics, n’han de vigilar més la ingesta o inclús evitar-la.
Amb el que cal anar en compte és amb els productes sense sucre o denominats light perquè moltes vegades no són opcions més desitjables. Un dels principals perills que comporten és que, si es perceben com una alternativa millor als tradicionals, se’n consumeixen més sota la falsa idea que són sans. Però a més, molts d’aquests dolços estan elaborats amb edulcorants que poden causar molèsties digestives si es consumeixen en excés. Avui en dia, a més, se sap que poden afectar de manera negativa a la microbiota intestinal.
És millor si els fem a casa?
En general, preparar postres i receptes típiques a casa és una bona manera de fer dolços més sans. En gran part això es deu a la possibilitat d’escollir els ingredients i la seva qualitat. En el cas del sucre permet regular-ne les quantitats, perquè no tothom té les mateixes preferències en aquest sentit. I si entre la família o els amics hi ha persones veganes o amb intoleràncies, es poden elaborar adaptats a totes les necessitats. A més, també és una activitat perfecte per fer amb els petits de casa just ara que tenen uns dies de vacances i més temps lliure.
Quins són els millors consells per consumir-los?
Primer de tot cal agafar una mica de perspectiva. Si la nostra alimentació diària és saludable i l’acompanyem d’uns hàbits de vida positius, els excessos de tres o quatre dies durant el Nadal no tindran un gran impacte. Per tant, el millor és no obsessionar-se i mirar de fer-ne un ús raonable.
Resumint:
- Triar pocs i bons productes, i no omplir la taula amb tota la varietat de torrons, polvorons i neules possibles
- Aquestes postres tradicionals es poden servir acompanyades d’altres de més sanes com la fruita fresca
- Reduir la seva presència els dies assenyalats. Encara que pot resultar difícil donada la gran disponibilitat, no són productes per començar a menjar al novembre i tenir a casa fins al febrer
- Menjar-ne en quantitats moderades
Anna Vilarrasa és dietista especialitzada en alimentació saludable