Dijous 28, març 2024
16.7 C
Sant Gervasi
16.8 C
Sarrià
Publicitat

L’1×1 del debat electoral de Sarrià-Sant Gervasi per a les eleccions municipals de Barcelona

Més d'un centenar de persones van seguir el debat en directe des de Casa Orlandai, que també s'emetia en 'streaming' per Youtube

Publicat el 4.5.2023 21:54

Política

El Jardí

Màxima expectació. El debat electoral de Sarrià-Sant Gervasi organitzat per Casa Orlandai i El Jardí va reunir aquest dimecres al vespre a més d’un centenar de veïns i veïnes al centre cívic. “Perquè després diguin que aquest és un districte desmobilitzat!”, exclamava només començar la periodista i moderadora de l’acte, Carme Rocamora. A una Sala Foix plena, s’hi va sumar la instal·lació d’una pantalla de tele al mateix primer pis de l’edifici, per seguir el debat, i una altra al bar, a la planta baixa. A més, una cinquantena de persones van seguir el debat a través del senyal de vídeo en directe disponible a Youtube. 

Publicitat

Un debat a tres bandes, amb set candidats -Ester Capella (ERC), Jordi Martí Grau (BComú), Albert Batlle (PSC-Units), Jordi Martí Galbis (Junts), Anna Grau (Cs), Eva Parera (Valents) i Antonio Verdera (PP), i estructurat en quatre blocs: societat i economia; medi ambient i territori; cultura i comunitat, i un torn final de tres preguntes del veïnat per a cada representant polític, recollides prèviament per l’organització. El to entre els candidats va ser respectuós i amable en tot moment, mentre que el públic sí que va mostrar un pèl de disconformitat amb alguna opinió expressada durant les dues hores que va durar el debat, especialment davant els discursos contra la inseguretat als barris del districte.

Publicitat

Si quatre anys enrere tots els candidats presents al debat van prometre abordar la reforma pendent del carrer Balmes -no s’ha fet en aquest mandat- i tirar endavant la construcció de la biblioteca de Sarrià -sí que s’ha fet-, aquesta vegada hi va haver unanimitat política en dos punts: garantir el dret a l’habitatge en un districte amb els preus a l’alça, i la defensa dels jardins de Can Raventós al Sarrià Vell, com a refugi climàtic verd per al veïnat. Precisament, en un moment del debat un grup d’activistes de Defensem Can Raventós va irrompre davant l’escenari per dipositar plantes i flors, que van donar més vida a l’espai. També van mostrar una pancarta: “Ni un totxo al jardí”. El carril bici de la Via Augusta, per contra, va ser l’ase dels cops amb crítiques creuades a favor i en contra per part dels representants.

L’1 x 1

Ester Capella (ERC): Propositiva. Va respondre a tots els blocs del debat amb propostes o projectes impulsats per Esquerra en el darrer mandat. Entre altres, l’Oficina Municipal dels barris de muntanya, la compra de la Casa Tosquella i el carril bici de la Via Augusta, que tot i ser una proposta del seu partit va considerar “mal executat”. Va reclamar recuperar la línia de NitBus dels barris de muntanya i va lamentar que l’any 2007, quan va ser regidora a l’Ajuntament, ja es parlés de recuperar i habilitar les casetes de l’Hort de la Vila per a equipaments juvenils. També va reclamar un nom de dona per a la futura biblioteca de Sarrià.

Jordi Martí Grau (BComú): Ciclista. Va demostrar haver arribat al debat en bicicleta a través del carril bici de la Via Augusta, un mitjà de transport que va dir que utilitza “cada dia”. Va reivindicar l’extensió dels carrils bici al districte i la iniciativa del bicibús escolar, que va animar a créixer. “Lluitar contra l’emergència climàtica significa fer coses concretes, no es pot venir a dir que no es connectarà el tramvia per la Diagonal o que no es vol el carril bici a la Via Augusta, i no proposar res”, va deixar anar. Va proposar, també la creació d’una Casa de Cultura popular a Sarrià, i va reivindicar l’obra de Govern durant aquest mandat amb iniciatives com els pressupostos participatius.

Jordi Martí Grau © Geran Lascorz

Albert Batlle (PSC-Units per Avançar): Endreçat. Va fer servir el primer torn de rèplica del debat per mostrar-se ferm en contra de les ocupacions després que l’alcaldable de Ciutadans, Anna Grau, l’acusés de posar “excuses de mal pagador” per no intercedir en el desallotjament dels edificis El Kubo i la Ruïna a la Bonanova. Va explicar com ha viscut com a regidor de Sarrià-Sant Gervasi un mandat “atípic” amb els dos anys de pandèmia, però va fer gala d’haver aconseguit “endreçar” moltes qüestions pendents al districte com la biblioteca de Sarrià, la Casa Tosquella o el Mercat Cultural de Vallvidrera. També, davant dels darrers anuncis que el PSC el pensa ressituar a Ciutat Vella, va prometre no marxar mai del tot de Sarrià-Sant Gervasi.

Albert Batlle © Geran Lascorz

Jordi Martí Galbis (Junts): Crític. Posant damunt la taula l’emergència de combatre l’atur al districte i impulsar l’habilitació d’habitatge social, va carregar contra l’urbanisme i la mobilitat impulsada aquest mandat. Va assegurar que s’haurà de revisar i fer una reurbanització definitiva de la Via Augusta després de la construcció del carril bici, perquè a parer seu està “bastant mal executat”. També va criticar la improvisació en el canvi de sentit del carrer Sant Gervasi de Cassoles, i va mostrar el seu desacord amb la unió del tramvia per la Diagonal, contra el qual va proposar autobusos elèctrics. Així mateix, va acusar l’actual Ajuntament de “gastar els milions” amb una facilitat “no del tot rigorosa” i va criticar que el districte es troba a la cua en inversions a la ciutat. Així mateix, va carregar contra la manca de planificació en equipaments buits del districte quan hi ha col·lectius sense espai.

Jordi Martí Galbis © Geran Lascorz

Anna Grau (Ciutadans): Antiocupes. Va recordar per activa i per passiva la convocatòria del seu partit cada dimarts davant l’edifici ocupat El Kubo de la Bonanova, per demanar el seu desallotjament. Va acusar Batlle de posar “excuses de mal pagador” per no actuar, i en més d’una ocasió va insistir a frenar-se per no “trencar la civilitat” del debat. Va reivindicar un CAP per a la Bonanova i un casal de gent gran a les Tres Torres. La seva recepta per convèncer els ciutadans? “Ofereixo bona fe, treballar molt i no dir mentides”.

Anna Grau © Geran Lascorz

Eva Parera (Valents): Presidencial. Va recordar el seu rol com a presidenta del Districte de Sarrià-Sant Gervasi el darrer mandat, i es va queixar que les propostes del seu partit no hagin prosperat els darrers quatre anys. No va entrar en el cos a cos amb altres candidats, sinó que va optar per respondre a les preguntes plantejades pel veïnat. Així, va destacar la falta d’espais al districte per a les entitats juvenils i d’esports, lamentant que hi hagi “espais morts” com el Dipòsit del Rei Martí o la sala hipòstila dels jardins de Ca n’Altimira, i va defensar que la via a seguir no és, a parer seu, expropiar edificis “trepitjant drets” com en el cas de la Buenos Aires a Vallvidrera. També va demanar buscar consens amb les escoles concertades del districte perquè cedeixen instal·lacions esportives a entitats.

Eva Parera © Geran Lascorz

Antonio Verdera (PP): Inseguretat. Va ser present al debat en substitució del cap de llista, Daniel Sirera, que es va excusar a última hora. Va centrar el seu discurs en la inseguretat als barris, reivindicant que la gent gran, especialment, i els comerços de proximitat quan aixequen la persiana, han de “sentir-se segurs”. Va reclamar més presència de Mossos al districte i va afirmar que “el camí de l’infern està ple de bones intencions”, en al·lusió a la construcció del carril bici de la Via Augusta: “Els cotxes no desapareixeran de la Via Augusta”.

Antonio Verdera © Geran Lascorz

El debat es pot veure a Internet al canal de Youtube de Casa Orlandai.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.