Dilluns 04, desembre 2023
8.6 C
Sant Gervasi
8.5 C
Sarrià
Publicitat

Deduccions, benvigudes siguin

Si teniu previst fer obres al vostre habitatge, atents a les possibles deduccions

Publicat el 13.1.2022 5:30

Opinió

Jordi Menescal

El Real Decreto Ley 19/2021, de 5 d’octubre, ens ha portat unes deduccions que crec que us poden ser molt interessants si teniu previst fer obres al vostre habitatge per ser més eficients energèticament. Us faig un resum de quines són aquestes deduccions:

Publicitat

Obres per la reducció de demanda de calefacció i refrigeració: es podran fer a l’habitatge habitual del contribuent o qualsevol altre de la seva titularitat que tingués llogat o en expectativa de llogar, en aquest cas s’ha de llogar abans del 31-12-2023:  “Les obres que redueixin la demanda de calefacció i refrigeració com a mínim un 7 % de la suma dels indicadora de demanda de calefacció i refrigeració donen dret a la deducció.” La base de la deducció són les quantitats satisfetes per les obres amb un màxim de 5.000 €. El percentatge de la deducció és un 20 %.

Publicitat

Obres per la millora en el consum d’energia primària no renovable:  es podran fer a l’habitatge habitual del contribuent o qualsevol altre de la seva titularitat que tingués llogat o en expectativa de llogar, en aquest cas s’ha de llogar abans del 31-12-2023. 

Obres que donen dret a la deducció: les que hagin reduït mínim un 30 % de l’indicador d’energia primària no renovable, o bé aconsegueixin una millora de la qualificació energètica de l’habitatge per obtenir una classe energètica “A” o “B” en la mateixa escala de qualificació. La base de la deducció seran les quantitats satisfetes per les obres amb un màxim de 7.500 € i el percentatge de la deducció és el 40 %.

Les característiques comunes de les dues deduccions són les següents. Les obres s’han de realitzar entre el 6 d’octubre de 2021 i el 31 de desembre de 2022, i s’han d’acreditar mitjançant un certificat d’eficiència energètica de l’habitatge expedit per un tècnic competent abans de l’1 de gener de 2023, la data d’expedició del certificat serà l’exercici fiscal en el qual es pugui practicar la deducció. No donarà dret a la deducció la part de l’obra que es realitzi en places de garatge, trasters, piscines, parcs, instal·lacions esportives i altres elements anàlegs, ni tampoc a cap part de l’habitatge que estigui destinada a una activitat econòmica.

Obres de rehabilitació d’eficiència energètica: habitatges de propietat del contribuent ubicats en edificis d’ús majoritàriament residencial, places de garatge i trasters adquirits juntament. No tindrà dret cap part de l’habitatge que estigui destinada a una activitat econòmica. Donen dret a la deducció les obres que redueixin el consum d’energia primària no renovable en un mínim del 30 %, o bé la millora de la qualificació energètica de l’edifici per obtenir una classe energètica “A” o “B”. Les obres s’han de dur a terme entre el 6 d’octubre de 2021 i el 31 de desembre de 2023, i s’han d’acreditar amb un certificat d’eficiència energètica expedit abans de l’1 de gener de 2024. La base màxima de la deducció són 5.000 € anuals i les quantitats no deduïbles per excedir de la base màxima anual de deducció, es podran deduir amb el mateix límit, dintre dels 4 exercicis següents, la base màxima de la deducció acumulada no podrà excedir dels 15.000 €. El percentatge de la deducció és el 60 %.

Molt important: qualsevol de les obres s’han de pagar amb targeta de crèdit, transferència bancaria, xec nominatiu o ingrés en compte. Hauran de descomptar-se les subvencions.

Jordi Menescal és economista i gestor administratiu col·legiat

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.