Publicitat

El gira-sol, l’origen d’un oli excel·lent i d’un pinso de gran qualitat pel bestiar

El gira-sol o mira-sol és un vegetal vingut del Perú i de Mèxic, introduït a Europa al llarg del segle XVI

spot_img

Publicat el 29.9.2021 6:30

Cuina de Convent

Fra Valentí Serra de Manresa 

El gira-sol o mira-sol (llat. Helianthus annuus; cast., girasol o flor del sol) és un vegetal vingut del Perú i de Mèxic. Fou introduït a Europa al llarg del segle XVI. Aquesta planta, habitualment, depassa els dos metres d’altura i fa una flor enorme que s’assembla al disc solar que gira cada dia seguint el curs solar, d’ací que els antics pobles d’Amèrica prenguessin aquesta flor com l’emblema de la seva divinitat i que, per aquesta raó, l’esculpissin en els murs dels temples asteques.

Publicitat

Actualment, s’ha estès arreu del món el conreu del gira-sol, ja que de les seves fulles assecades se’n fa un pinso de gran qualitat per al bestiar i de la seva sement se n’extreu un oli excel·lent, molt agraciat i amb moltes propietats terapèutiques.

Publicitat

Des del punt de vista nutritiu l’oli de gira-sol, és molt ric en vitamina E —de reconeguda acció antioxidant— i, alhora, està molt agraciat per uns àcids greixosos que contribueixen a reduir els nivells de colesterol; així mateix, en termes gustatius, l’oli d’oliva és molt més apreciat en gastronomia i és l’oli propi de la cuina catalana.

Estudis recents han posat de manifest la gran eficàcia curativa de les tiges i també de les flors del gira-sol que, aplicades en forma de tintura alcohòlica, ajuden a temperar les febres palúdiques i, àdhuc, contribueixen a alleujar les inflamacions de la pleura. En els nostres dies, s’ha posat de moda el costum d’introduir el gira-sol com a planta ornamental en els jardins que, prèviament, cal sembrar la sement dins d’un hivernacle en començar la primavera dins de testos petits per a poder trasplantar, posteriorment, les mates als jardins quan es consolida el bon temps.

Els antics hortolans conventuals ja mostraren una gran admiració davant l’enorme dimensió d’aquesta planta: “Lo gira-sol fa la cama de dos dits de doble, és ta alta com un home, las fullas en figura de cor, la flor grossa com un plat voltada de fulletas grogas y sempre está girada de cara al sol”, de tal manera que en deien mira-sol. A l’article vinent, us vull parlar, si Déu vol, sobre les nombroses propietats remeieres i gastronòmiques del llorer.

Fra Valentí Serra és arxiver dels caputxins

Notícies relacionades

Què diu la crítica del segon llibre editat per El Jardí? ‘Arquitectura a Sant Gervasi, Sarrià i Vallvidrera’

"L’autor ha reeixit captar l’essència i la personalitat pròpia de cadascun dels 161 edificis ressenyats", escriu Fra Valentí Serra de Manresa

Les propietats gastronòmiques i remeieres dels bolets: rovelló, pebrassa, rossinyol…

Cuina de Convent Fra Valentí Serra En aquest article us vull parlar sobre les propietats gastronòmiques i remeieres d’alguns bolets. Sabem que els fongs, o bolets,...

Fra Valentí Serra publica ‘Entrem dins del pessebre’, la tradició catalana i franciscana

Fra Valentí també és protagonista de l’imaginatiu pessebre que l’escultora Olga Ricart exposa cada any en una finestra del carrer Jaume Piquet

Les propietats gastronòmiques i remeieres d’algunes plantes nadalenques

A Catalunya, encara avui, són molt celebrades les tradicionals coques de pinyó per tal d’acompanyar els torrons
spot_img

Fins a posar-nos dempeus

Podem rastrejar la nostra manera de veure el món, de caminar i també de pensar, fins als nostres avantpassats arborícoles que van evolucionar i es van diferenciar dels altres mamífers: l'article de Cristina Junyent

Sant Jordi 2025, una jornada multitudinària i radiant: “Ha vingut moltíssima gent”

Cultura Natalia Avellan Ha arribat de nou una de les festivitats més estimades pels catalans i les catalanes. Aquell dia de l'any en què convergeix literatura,...

Les recomanacions dels polítics de Sarrià-Sant Gervasi per Sant Jordi

Cultura El Jardí Arriba un dels dies més bonics de l'any pels catalans i les catalanes, Sant Jordi. A El Jardí hem fet un recull de...

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí