Publicitat

El marduix, una planta d’olor emprada a la cuina conventual en la sopa, les faves i guisats

També s’utilitzava en la fabricació de la cervesa fins que fou desplaçada pel llúpol

spot_img

Publicat el 1.6.2024 4:30

Cuina de convent

Fra Valentí Serra

Publicitat

Algunes de les herbes remeieres que han estat conreades en els jardins i les hortes conventuals gaudeixen, alhora, d’una doble aplicació en la medicina i en la cuina com, per exemple, el cas del marduix o moraduix (llat., Origanum majorana). L’orenga major –el marduix– és una planta d’olor emprada a la cuina conventual  per a perfumar adientment la sopa, les faves i alguns guisats de carn cuinats en ocasió de la celebració a taula de les grans festes litúrgiques. El marduix també era usat pels frares en les tasques d’apicultura per a desinfectar les arnes i brescar la mel i, àdhuc, com analgèsic i antiinflamatori. 

Publicitat

El marduix és una planta que fa unes flors blanquinoses d’una olor molt intensa, que en l’antigor s’havia utilitzat en la fabricació de la cervesa fins que fou desplaçada pel llúpol. El religiós caputxí fra Jacint de Sarrià, expert en medicina popular, l’any 1751 escriví que: “Lo marduix s’aplica a qualsevol medecina per aquietar dolors, y ab los emplastres emulients resol los sanchs-trayts; y és molt bona contra los refredaments del cap, y dóna grans olors” (BHC, De algunas herbas, f. 160). A més, els antics frares també usaren el marduix per tal d’alleujar les molèsties del mal d’orella: “Prendràs una porció de marduix y una altra de cansalada y oli; ho faràs fondre y ho posaràs a l’orella” (BHC, Receptari dels caputxins de Barcelona, s. d.). 

Pel que fa al ressò d’aquesta herba remeiera tan popular en les dites de casa nostra, en començar la primavera se solia dir que: Pel març el marduix treu el nas, per indicar que les plantes remeieres ja començaven a florir. D’altra banda, els frares i els pagesos de Catalunya, per tal de mostrar que es malfiaven d’algú, es deien l’un a l’altre tot fent cantarella: Ja et conec herbeta, que et dius marduix…  A l’article vinent us parlaré, si a Déu plau, del conreu, els usos i de les nombroses propietats terapèutiques de la sàlvia.

Fra Valentí Serra de Manresa és arxiver dels Caputxins de Sarrià

spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Un viatge inèdit pel món de les begudes pairals

Fra Valentí Serra presenta "Begudes pairals i conventuals", un recull de les begudes de la tradició mediterrània

La canyella: propietats, usos i curiositats

En el camp de la medicina popular la canyella s’ha utilitzat contra els refredats i processos febrils, per alleujar els trastorns digestius i per deturar la diarrea

Una guia per temps de bolets

Josep Maria Vidal i Fina Comas publiquen un llibre sobre 25 bolets, la seva descripció, qualitats i com cuinar-los

Els gínjols: curiositats i usos medicinals

D'on ve l'expressió "més content que un gínjol?"
spot_img

La castanyada 2025 a Sarrià-Sant Gervasi

La programació de totes les activitats barri a barri

Honorar, honorar-se, per Glòria Vilalta

"Honorant la meva vida honoro també els meus pares i els meus avantpassats. Això comporta no només agrair-los la vida, comporta també tenir-los presents i estimar-los, donar-los un lloc. Sigui en el cor o a casa, amb una fotografia"

Un viatge inèdit pel món de les begudes pairals

Fra Valentí Serra presenta "Begudes pairals i conventuals", un recull de les begudes de la tradició mediterrània

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí