Publicitat

El meló, una fruita de recomanable ingesta abans o fora dels àpats

“El meló és or al matí, el migdia és plata, però al vespre mata...”

spot_img

Publicat el 29.7.2022 9:00

Cuina de Convent

Fra Valentí Serra de Manresa

La presència del meló (llat.,Cucumis melo; cast., melón) en els àpats casolans és molt antiga. El seu gust, saborós i refrescant, ja fou molt apreciat pels egipcis, grecs i romans que, a més, també van copsar la capacitat del meló de depurar els ronyons. La ingesta del meló és un bon auxili per a ajudar a prevenir el restrenyiment puix que la polpa del meló hidrata els intestins i, a més, el seu gust, dolç i fresc, contribueix enormement a eliminar la set.

Publicitat

En efecte, estudis recents han posat en relleu que el meló és una de les fruites que conté més aigua -segons la varietat que escollim pot arribar a un 90 %– i està agraciat amb nombroses vitamines i remineralitza l’organisme amb una bona aportació de potassi, ferro i magnesi.

Publicitat

Com assenyalen experts dietistes, el meló hidrata, mineralitza i alcalinitza l’organisme i és, alhora, una fruita molt recomanable per als que sofreixen insuficiència renal, infeccions urinàries i pateixen d’un excés d’àcid úric. Hi ha un adagi català que diu “l’arròs, el préssec i el meló demanen un fi felló”, és a dir, són menges que reclamen un vi una mica més fort i rabiós per tal d’afavorir-ne la digestió.

En tot cas, per tal d’evitar el meló resulti indigest, és molt recomanable de menjar-lo abans o fora dels àpats, ja que menjat a guisa de postres, immediatament després d’un bon dinar o sopar, engoleix els sucs gàstrics i produeix un cert estancament en l’estómac, car, com afirma aquest altre adagi: “el meló és or al matí, el migdia és plata, però al vespre mata…”

Els antics hortolans conventuals, i a propòsit del conreu dels melons, afirmaven que els meloners demanen aire i un lloc solellós: «Los melons volen aire y lloch calent. Se sembran al mars y se cultivan com las carabassas y carbassons. Volen aigua, prô menos quan volen comensar a madurar perqué sian bons. En cada planta no se deixan més que dos o tres. Abans de sembrar-se se posan las llavors en remull, dos o tres dias, ab alguna aigua o licor dols, ab llet, mel y aixís són dolsos. Seran dolsos y olorosos posant las llavors entre rosas secas y sembrant-ho tot junt. Lo meló se deu cullir quan comensa a fer olor, y quan la cua senyala voler saltar» (BHC, Lo jardiner hortolá, VI-5).

A l’article vinent us vull parlar, si Déu vol, de la síndria, que també és una hortalissa estiuenca molt refrescant i agradosa al paladar.

Fra Valentí Serra de Manresa és arxiver dels Caputxins de Sarrià

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Els secrets de la cuina caputxina

Fra Valentí Serra de Manresa publica "Missa et mensa. Secrets de la cuina de convent", un volum de caràcter divulgatiu que recull receptes de l'antiguitat

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa

Una breu, però completa història dels caputxins a Catalunya

"Quatre segles de vida caputxina", el nou llibre de Fra Valentí Serra que explica des de l’arribada dels primers framenors caputxins a Catalunya fins a la publicació de les constitucions el 1968, arran del Concili Vaticà II

La xirivia, l’hortalissa pròpia de la cuina hivernal europea

Aquest aliment té una gran quantitat de fòsfor, potassi i magnesi, és depuratiu del fetge i regula colesterol
spot_img

Josep Carner, un poeta excels dins un rostre inacabat

Va instal·lar-se a Sarrià l'any 1914, en una torre llogada al carrer de Pomaret; va publicar alguns poemes en el butlletí de l'Orfeó Sarrianenc i a La Cònsola, revista impulsada per J.V.Foix

Neix una associació a Collserola per situar la creativitat al centre de la vida veïnal

Collserola Creativa ja compta ja amb 32 socis i fa una crida a la participació per seguir construint una oferta cultural col·lectiva i arrelada al territori

Com protegir-se d’una onada de calor?

Les temperatures pugen de manera extrema i poden provocar riscos per a la salut, situacions que poden afectar greument infants, gent gran i persones amb malalties cròniques, però tothom pot patir-ne les conseqüències si no pren les mesures adequades

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]