Publicitat

Els sucres

spot_img

Publicat el 1.8.2017 9:30

Naturalment curiosos / opinió

Marc Talló i Neus Mestre

Farà dos mesos que a Catalunya es va aplicar l’impost sobre el sucre. Aquesta mesura ha generat opinions diverses, però en principi es vol que la gent deixi de consumir aquestes begudes, ja que no són bones per a la salut. Sabem per què?

Publicitat

En si mateix el sucre no és dolent, de fet és necessari. Quan mengem aliments amb sucre cal que els digerim per extreure’n la glucosa. La glucosa pot ser alliberada a la sang i absorbida per les cèl·lules d’arreu del cos, on és utilitzada com a font d’energia. Quan s’esgota la glucosa a la sang, llavors l’energia es pot aconseguir dels greixos que tenim emmagatzemats o bé del fetge. El fetge és un òrgan que pot sintetitzar i alliberar glucosa a la sang, funció indispensable per alguns òrgans com el cervell que només poden tenir energia a partir de la glucosa.

Publicitat

Encara que el sucre sigui essencial i necessari, cal vigilar de no menjar-ne en accés, ja que llavors pot tenir conseqüències negatives per a l’organisme. Aquest intentarà, per exemple, eliminar tot l’excés de glucosa a la sang per l’orina, provocant una forta deshidratació. Una altra conseqüència és que la regulació per absorbir la glucosa es col·lapsa i les cèl·lules només poden utilitzar els greixos com a font d’energia. També s’ha vist que l’excés de glucosa predisposa a tenir infeccions bacterianes i a llarg termini es pot acumular als vasos sanguinis tot malmetent-los (si això passa als ulls pot, arribar a causar defectes de la visió).

El sucre és essencial i necessari,
però cal evitar menjar-ne en accés

Per evitar-ho hi ha una hormona, la insulina, que s’encarrega de mantenir constants els nivells de glucosa a la sang. La insulina és alliberada pel pàncrees i estimula que altres òrgans com el fetge i la musculatura absorbeixin i emmagatzemin la glucosa. Les persones amb diabetis cal que s’injectin insulina després dels àpats, ja que no poden alliberar insulina per motius congènits o a causa d’una ingesta excessiva de sucres al llarg de la vida.

Per tant, cal menjar sucre, però no massa. I com ens ho fem per trobar la mesura justa? Quasi tots els aliments, poc o molt, porten sucres. El més saludable és menjar sucres acompanyats d’altres nutrients i evitar de prendre aliments que porten sucre afegit. Quan bevem una beguda que bàsicament només conté sucre, l’augment de glucosa a la sang augmenta molt i ràpidament, fent que el nostre pàncrees hagi d’alliberar molta insulina de cop. Si mengem aliments que ja tenen sucre naturalment o acompanyat d’aliments amb fibra, llavors la glucosa es va alliberant de forma gradual, ja que la fibra l’atrapa dins el tub digestiu, i el pàncrees no ha d’alliberar tanta insulina. Això mateix passa amb els cereals refinats (com la pasta o arròs blanc) comparat amb els integrals. Els que són refinats alliberen molta glucosa de cop, i els integrals, com que tenen fibra, la van alliberant a poc a poc.

Aquests dies de tanta calor les begudes fredes venen molt de gust, però abans de comprar-ne una, penseu que el vostre cos agrairà que no contingui sucres afegits, i de passada us estalviareu de pagar l’impost sobre el sucre.

Neus Mestre Farràs i Marc Talló Parra són biolegs humans, podeu fer propostes de temes a naturalmentcuriosos@gmail.com

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Els primers artesans: quan els humans van començar a construir eines?

És amb l’aparició d’Homo habilis —que va viure fa uns 2,4 milions d’anys— quan podem parlar per primera vegada d’una producció sistemàtica d’eines lítiques

El llegat invisible dels neandertals

Els seus gens van ajudar els humans moderns a adaptar-se a malalties locals i a entorns amb poca llum solar, afavorint una espècie més resistent

Com assolir el benestar per a la gent gran a l’estiu?

Consells per adaptar les rutines a les altes temperatures

La teoria de l’East Side Story

L’evolució cap als humans moderns va fer emergir un llinatge que caminava sobre dues cames, amb mans capaces de manipular amb més precisió
spot_img

Afrontar la incapacitació en la vellesa: emocions, acompanyament i recursos de suport

Envellir comporta canvis físics i cognitius, que poden generar sentiments difícils de gestionar. La pèrdua d’autonomia no és només una qüestió pràctica: implica un procés emocional complex que cal acompanyar amb sensibilitat i recursos

Una maleta estratègica, el relat d’Elsa Corominas

"L’estiu va ser extraordinari. La va trucar, van quedar, es van caure bé i van intercanviar maletes, llibres, roba, impressions i històries. Per Nadal van omplir les dues maletes verdes conjuntament per anar a casar-se a Ciutadella"

Elisabeth Bosch: “Defensàvem una universitat pública, catalana, científica i democràtica amb assemblees, vagues i manifestos”

Entrevista a una doctora en Química que va viure els reclams del moviment estudiantil en ple franquisme

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]