Dissabte 13, juliol 2024
23.5 C
Sant Gervasi
23.4 C
Sarrià
Publicitat

Grup de Suport Educatiu a famílies amb adolescents

Publicat el 13.4.2018 9:30

Educació social

Mar Castiella i Alberto Barrientos

La tasca d’educar als fills és sempre una experiència gratificant alhora que una gran responsabilitat. Avui en dia les famílies compten amb un major suport sanitari, social i cultural. Tot i així es donen una gran quantitat de situacions que fan que molts pares i mares visquin l’educació dels seus fills com un procés complex i en ocasions, s’enfrontin a esdeveniments davant els quals els agradaria comptar amb algun tipus d’orientació i d’una ajuda més personalitzada.

Publicitat

Factors com la diversitat social, la multiculturalitat, els constants avenços tecnològics, la incorporació de la dona al món laboral amb el conseqüent canvi en la convivència, al costat dels canvis estructurals que s’estan donant en moltes famílies com a resultat de separacions, divorcis i reunificacions familiars, contribueixen a aquesta percepció de desorientació.

Publicitat

Davant d’aquesta situació els Serveis Socials de Sarrià – Sant Gervasi ens hem plantejat la necessitat de proporcionar suport i orientació als pares i mares a l’hora de desenvolupar les seves competències parentals, fer front a l’estrès, prendre decisions quotidianes, establir límits i altres temes que els preocupen.

La nostra proposta professional és realitzar aquest suport educatiu a través de grups de pares i mares que estiguin interessats. Aquests grups tenen una finalitat fonamentalment preventiva i pretenen facilitar l’exercici positiu del rol parental i el benestar dels membres de la família.

Entenem per competències parentals el conjunt de capacitats que permeten als pares afrontar d’una manera flexible i adaptativa la tasca vital de ser pares d’acord amb les necessitats evolutives i educatives dels seus fills/es i amb els estàndards considerats com a acceptables per la societat en què vivim.

Aquestes competències parentals són el resultat d’un ajust entre les condicions psicosocials en les quals viu la família, l’escenari educatiu que els pares han construït per realitzar la seva tasca i les característiques de l’adolescent.

En la nostra experiència professional hem constatat la importància que té per al desenvolupament de les competències parentals, la participació activa dels pares en la dinàmica de les sessions, així com reconèixer el seu saber com a pares i mares en contraposició del saber dels experts. Aquests Grups faciliten que puguin emergir dels mateixos pares respostes alternatives i opcions noves de comportament, alhora que reforça els recursos personals dels pares com a educadors.

Aquest 6 de març comencem la 7a. edició d’un Grup de Suport Educatiu de pares i mares amb fills adolescents (12-16 anys) que portarem a terme al Centre Cívic Can Castelló ubicat al territori de Sant Gervasi.

Els temes que abordem en les sessions són: els canvis psicobiològics dels fills; el desenvolupament evolutiu; el rol parental; la relació patern-filial; la comunicació en la família; escolta activa i empatia; autoestima i assertivitat en els fills; els límits; la negociació, acords, càstig i premis.l

Mar Castiella és educadora social i Alberto Barrientos és psicòleg clínic, del CSS Sant Gervasi.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.